12 September 2011

Andai Masih ada Rindu

Dan hati ini tidak mampu menidakkan rasa cinta,
Cinta yang semakin mendalami diri dan jiwa,
Ku tak bisa memejamkan rasa,
Saat ia nyata makin membara,
Membelah setiap pancaindera dan deria,
Hingga aku lemas dalam kemelutnya.
Tuhan..
Andai penantian ini ada jawapannya,
Pujuklah hati ini untuk setia dijalan yang KAU redha,
Hadirkan ketenangan agar tidak terkandas dalam kabus cinta,
Berikan pedoman agar rindu itu berpada-pada,
Iringilah Maluku berserta iman di dada,
Agar rasa kasih ini tidak mencalarkan maruah diri yang dijaga.
Tapi jika qada' dan qadar itu mengatakan sebaliknya,
Kurniai aku kekuatan untuk melaluinya,
Palingkanlah cinta ini untuk yang selayaknya,
Kerana aku insan yang tiada daya,
Maka bantulah aku melupakannya,
Jika itu takdirNYA..
Allah..
Andai masih ada rindu,
Kupohon hilangkanlah ia dari hatiku,
Kerana ketidakpastian itu mengganggu,
Perasaan ini mengecewakan insan yang menunggu,
Aku tidak rela terusan terbelenggu,
Dalam pencarian permata berharga milikMU..
Ameen.

12 August 2011

Yahudi laknatullah

Tadi aku nampak status member kat facebook pasal blogspot dan yahudi..if korang buang s kat perkataan blogspot kat url blog aku ni,korang akan nmpak website tentang bible dan jewish..

contohnya korang tersalah taip http://jarigemokmenulis.blogpot.com.seperti tidak ada ape2 yang berbeza kan?tp cuba korang klik kat url tu..memang membahayakan muslihat mereka ini..mungkin juga korang yang tak perasaan korang da tersalah taip url blog kawan-kawan korang dan keluar website tu mayb korng akan fikir kawan-kawan korang telah register/subscribe/etc website tu or diorng buat direct url.tapi yang sebenarnya sub-domain blogpot.com tu mmg wujud dan mereka enabled wildcat *.blogpot.com.so kalau korang taip pape kat domain tu mmg tetap akan keluar website tu..pandai betul org jewish ni kan..memang...memang mereka dianugerahkan dengan kepandaian yang luar biasa sehinggakan mereka berbangga dengan bangsa mereka dan memandang rendah bangsa-bangsa dan agama lain terutamanya agama islam..

SEDIKIT FAKTA TENTANG YAHUDI

KAUM Yahudi mengaku mereka keturunan Nabi Daud. Mereka percaya kawasan sekitar Bukit Zion atau Palestin adalah bekas kerajaan Nabi Daud yang telah ditawan dari Bani Al-Yabusiyyah. YAHUDI memilih segi tiga terbalik sebagai lambang mereka, yang bermaksud materialisme, manakala segi tiga betul adalah spiritualisme. Gabungan kedua-duanya ? segi tiga betul dan terbalik ? membentuk berbucu enam yang menjadi lambang agama Yahudi hingga kini.

YAHUDI menganggap mereka bangsa pilihan dan bangsa-bangsa lain mereka panggil kafir atau goyem.
Agama Yahudi hanya untuk mereka cenderung untuk bersikap ekskusif, menolak orang lain kerana berasa
bangsa lain tidak setaraf dengan mereka.
PERKATAAN Zionisme diambil sempena nama Bukit Zion.Pertubuhan Zionis Sedunia diwujudkan pada tahun 1897 dengan matlamat menguasai seluruh alam khas untuk bangsa mereka di Zion (Palestin).


KONGRES pertama Pertubuhan Zionis Sedunia berlangsung di Basle, Switzerland pada 1897. Usul Protocols of Zion mengandungi perancangan terperinci untuk menguasai Palestin dan seluruh dunia telah diterima tanpa bangkangan. Antara strateginya ialah menyebar fitnah, mencetuskan perbalahan dan permusuhan di kalangan negara-negara Eropah. ISRAEL wujud pada 1948 dengan keluasan 20,770
kilometer persegi, terletak di antara Mesir, Semenanjong Gaza, Jordan, Lebanon dan Syria. Ia sebenarnya adalah sebahagian daripada bumi Palestin yang dirampas melalui perang dengan sokongan Britain dan Amerika.


BANGSA Yahudi tidak menggalakkan perkahwinan campur.Pada mereka bangsa lain tidak layak berkongsi hidup dengan mereka. Malah mereka juga memberikan pelbagai gelaran negatif kepada Yahudi yang memilih pasangan bangsa lain. KANAK-KANAK Yahudi diajar supaya menyumpah seranah dan memaki hamun tatkala melintasi kawasan perkuburan bangsa lain terutama Islam.


KESALAHAN orang Yahudi paling besar adalah membunuh banyak nabi, antaranya Hizrial, Asy?ia, Armia, Zakaria dan Yahya. Mereka juga cuba membunuh Isa dan Muhammad tetapi gagal. ORANG Yahudi telah menyelewengkan Taurat dan Talmud. Mereka melakukan kekejaman, membunuh serta merampas harta benda orang lain kononnya mengikut ajaran kedua-dua kitab itu.
Antara yang diselewengkan: "Orang Israel patut membinasakan orang Arab dan tidak akan memberi
kehidupan pada mereka walaupun mereka memeluk agama Yahudi kerana Yahudi untuk Israel sahaja.


Manusia lain selain Yahudi adalah anjing. Kami tidak mengambil tanah milik orang-orang Arab dan tidak
menguasai sesuatu pun milik orang lain akan tetapi ia adalah warisan nenek moyang kami yang telah dikuasai
musuh dan zalim. Manakala dalam Talmud yang diselewengkan ialah:"Semua bangsa selain Yahudi adalah laknat. Penguasaan Yahudi atas apa yang dimiliki al-quwaiin (selain Yahudi) adalah benar dan usaha menjaganya terus menerus dan abadi".

DENGAN berpegang kepada kitab yang diselewengkan itu juga mereka bebas melakukan keganasan di mana saja bumi dipijak. Sebenarnya orang Yahudi telah melancarkan operasi ?sapu bersih? ke atas rakyat
Palestin sejak sebelum penubuhan Israel lagi. Mereka mahu menjadikan negara itu seratus peratus Yahudi.
Antara kekejaman yang mereka lakukan ialah: 13 Disember 1947 ? Sebuah perkampungan orang Islam
Palestin, Yehida berhampiran Petah Tekva (penempatan pertama Zionis yang dibina pada 1878. diserang.
Sekumpulan Yahudi yang menyamar sebagai tentera peronda British telah melepaskan tembakan dan mengebom rumah penduduk perkampungan itu.

1 Januari 1948 ? kira-kira 200 pelampau Yahudi bersenjata mesingan dan bom tangan menceroboh kampung
Al-Sheikh (5 km di tenggara Haifa) lalu membunuh wanita dan kanak-kanak.
9 - 10 April 1948 dalam Operation Unity, pengganas Haganah, Irgun dan Stern bersatu mengepung kampung
Deir Yassin selama dua hari. Dalam tempoh itu 250 orang Arab dibunuh dan dengan kejam dan wanitanya
dirogol. Seramai 25 orang wanita hamil dibelah perutnya dan bayi mereka disembelih, 52 kanak-kanak
dikudungkan kaki dan tangan.

11 Julai 1948 ? Batalion ke-89 komando Yahudi yang diketuai Moshe Dayan menawarkan pengampunan kepada penduduk Islam Lyadd dan Ramle setelah berjaya menawan perkampungan tersebut. Seramai 100 menerima itu dan berkumpul di Masjid Dahmash seperti di janjikan. Namun malang, perlindungan yang diharapkan rupanya bala yang tiba, mereka semua mati.

15 ? 18 September 1982: Seramai 3,000 kanak-kanak dan wanita Palestin disembelih di khemah di Sabra dan Shatila di Lebanon.

sumber:http://www.ukhwah.com/print.php?sid=2565

10 August 2011

Mata Bengkak

pagi tadi bos aku tanye

bos : kamu ni kenapa hari2 sy tgk mata kamu bengkak?
aku : mmg macam ni mata sy..adik beradik pun same gak
bos : ooo...sy ingtkan ari2 kamu nangis
aku : erkk..(dalam hati je)

isk2 bos ni..ade plak aku nangis hari2..haha...letih kut nak nangis hari-hari..tapi xtau la alasan aku tu acceptable ke tak..haha...tp klu tak caye cer tgk ni
haa...kan kan same kan?bengkak pun lebih yang belah kiri..hehe....
sebenarnye mmg da slalu sgt org tanye pasal mata aku ni..kalau mengantuk pun bengkak,terlebih tdo pun bengkak...nangis apetah lagi la kan?

salam Ramadhan

Tidak terlambat untuk aku mengucapkan salam Ramadhan walaupun hari ini sudah masuk hari yang ke-10. Alhamdulillah sehingga hari ini aku masih lagi berpuasa penuh walaupun hari pertama aku dah demam..hehe..

Ramadhan kali ini aku mengharapkan sesuatu yang lebih baik dari tahun-tahun sebelum ini.usrah haritu naqibah ade bertanya, apa senarai yang telah dibuat untuk ramadhan kali ini..aku dengan rakan2 usrah keluarkan la senarai kami walaupun senarai kitorng kebanyakannya sama je.nasib baik aku dah membuat azam untuk khatam al-Quran.walaupun masih lagi tidak mencapai target,tp aku sedaya upaya bertadarus selepas waktu subuh..

Menanam azam untuk menjadi yang lebih baik dibulan Ramadhan aku terasa ianya lebih bermakna jika dibandingkan dengan berazam di awal tahun..aku terasa kelainannya..dan mudah-mudahan selepas ini aku berubah menjadi seorang yang lebih baik..

antara senarai yang aku da buat untuk Ramadhan ini
1.khatam al-Quran(kalau tak berjaya atleast setiap pg aku sempat bertadarus)
2.lepas subuh tak nak tdo
3.pg opis awal
4.tak nak makan/berbelanja berlebihan masa iftar

dan aku berharap tidak hanya dilakukan  pada bulan Ramadhan ni je..insyaAllah..Amin

06 July 2011

hati dan lagu

dari malam td emosi rasa tak stabil..rasa sensitif..rasa sedih...rasa takut...rasa kecik hati...bercampur-campur...pastu dok layan lagu nih je...xtau nape tetibe suke sgt..huhu...mmg da jd habit bile suke kat lagu tu dok ulang2 selame seminggu..tp lepastu sure da xle dengar da kat mane2..rs muak...haha...lagu ni slalu dengar kat radio..tp xtau sape yang nyanyi..2 hari lepas pg karok ngn nurul.nurul pilih lagu ni...so blk rumah trus cari kat youtube...da lame gile tak berkaraoke...dan karaoke kat alamanda da sgt mahal ok dan bilik sgt kecik! lepas ni karok dlm toilett je la kut..
ok sila layan...

2.02 pagi

mate tak mengantuk lg..tak tahu sebab ape..bukan buat ape pun...dari tadi berfacebook,tengok youtube,baca blog...aktiviti yang tidak berapa sihat bukan?

Dah bulan julai...
cepat sungguh masa berlalu kan?apa pencapaian tahun 2011 setakat ini?herm....masih belum menampakkan apa2 perubahan..

ah busan...

tiada apa-apa yang hendak diceritakan...

sampai sini saja

bye!

24 June 2011

Published with Blogger-droid v1.7.2

16 June 2011

demam nora elena

jom layanzzz......








27 May 2011

sori kepada yg merindui saye..

kah kah kah...tajuk entry cam siot je kan..mcm la blog aku ni rmai yang bc..bkn setakat ramai..tahpe mmg xde orang yang nk bace...kah kah kah...sile gelak...

da lame tak hapdet pape...just blogwalking je...sbb blogwalking la aku jd demotivated nk hapdet entry...

sebabnye....

aku xpandai nk tulis entry gempak2 cam diorng...bile bace blk ape yang aku tulis sblm ni rs mcm nk tekan button delete je kat blog nih....hahaha...


ok nk blk da..tata

28 April 2011

kadang-kadang

kadang-kadang terlalu perfectionist tidak bagus juga...


biarlah mereka dengan cara mereka.....

22 April 2011

CAK!



hehe...seperti udah lama tidak menulis menaip mentekan-tekan papan kekunci ini...seperti tiada apa yang menarik untuk dikongsikan..oh..sebenarnye ada..tapi seperti tiada mood untuk dikongsi di blog ini...bila mood itu ada, cerita itu seperti sudah basi..jadi...tiadalah entry baru...hehe

tapi...walaupun sudah basi dan harini mood seperti nak berjimba-jimba sepanjang hari, so aku nak tulis cerita yang dah basi ni. tp walaupun dah basi ianya sentiasa dalam ingatan..chewah...

2 minggu lepas balik kampung..rs mcm da lame giler tak blk kg..hehe...rumah kampung nak renovate..dah bertahun plan nak renovate rumah..br sekarang hajat tercapai..smpai mak merajuk2..kesian mak..yela rumah da bocor sana sini..lantai pulak da byk kene makan anai2..cucu2 mak balik da takde tempat nak tdo sbb da takde ruang..nak tdo dalam bilik apetah lagi la kan..mmg sistem 1st come 1st serve laa..tu pun muat untuk letak barang dgn salin2 baju..tdo tetap kene tidur kat ruang tamu..haha...ok bwh ni beberapa keping gambar rumah masa renovation progress






minggu depan balik lagi.nak tgk progress lg..tp mase nak renovate rumah tu rs sedih pulak..yela..rumah tu buat masa arwah ayah ade lg..nnt mcm dah xde kenangan pulak..huhu...ingt lagi mstu kecik2 dulu..main pasir untuk buat rumah tu ngn jiran sebelah..

aktiviti seterusnya masa balik kampung adalah

ini....

ini juge.....wajib bile balik kampung...sbb kat situ je sedap..nak order pun pkai tpon je..


ini.....



dan ini...hehe


 ini segar dari ladang...


ingt nak curi sekor ayam mak..tp mak kate ayam da tinggal 4 ekor dr 11 ekor..yang lain mati kene penyakit..so xde harapan la nk pelihara sekor ayam telur kat kl..haha...yela skang tgh kes telur tiruan kan?yang ni konfem tulen..haha


15 April 2011

smlm..

semalam pegi keje pkai spek..HAHaHa...pagi tu pkai lens tp mata pedih.koyak or da xpired kut..da xde stok plak..berazam nk biasakan pkai spek kat luar..tp kul 10 je da sakit pale dan rs tak selesa..tghari tu berdesup pg focus point giant seri kembangan beli contact lens..sib baik tak naik lagi harga..gatal nk beli lens color..tp kene tempah plak..leceh ah..

sila gelakkan...

skema !

12 April 2011

serba salah

dua perkataan itu selalu ada dalam diri aku..dan...aku sangat benci bila ada perasaan begitu..alangkah bagusnya aku ini berhati kering dan tidak kisahkan hal orang lain...tp berhati kering itu bukanlah aku..sering cepat rasa bersalah jika sesuatu perkara yang telah menyusahkan orang lain itu adalah disebabkan aku.


hmmm....


nota tambahan : rs bersalah dan tidak boleh tdo.msg kawan baik dan dapat nasihat "xpe..xpe..dont feel guilty..at least die dapat ilmu...".rasa lega..thanks noney..syg kamu.

11 April 2011

ape kene ni

herm..tak tau kenapa lately ni malas sangat buat kerja..rasanya sistem ada bugs...tp puas try to focus tapi tak boleh..dah macam-macam cara buat. try smbil dengar lagu tapi tak boleh berfikir pulak. rasa bingit. pelik..kadang-kadang bila dengar lagu, lg datang idea..herm...ape nak buat ye..pagi-pagi sebelum pg kerja pun dah niat dulu..tp still takde mood gak...agaknya kerja ni dah tak kena dengan jiwa kut..nak cuba bertukar bidang. tapi tak tau nak cari kerja bidang ape lak..mmg sekarang ni rasanya pg kerja lagi byk mkn gaji buta...tp takut gak asyik mkn gaji buta tu yg jd semakin mls..huhu

07 April 2011

10 Stupid Things People do on Social Media

By Fazilah Abdul Gaffa for Yahoo! Singapore

Social media is named aptly so because it's a tool to be social. Unfortunately, there are many amongst us who do the most inane things on Facebook and Twitter that makes you roll your eyes, drop your jaw and sometimes is downright pathetic.


1.People who think their every movement should be announced.
We know you're bored whilst sitting on the toilet. But maybe, instead of tweeting about your bowel movements today, as you always do, maybe you should read about what's happening in the world on Yahoo! News for a change. Likewise, we don't need to know how much milk your "hardworking breasts" lactated for your newborn. True story!

2. People who change their relationship statuses every other week.
Make up your mind - are you single? Are you in a relationship? Is it complicated? It's not too hard

3. People who are in a relationship with their BFF
You might think its so kawaii to be in a relationship with your girlfriend, because you are best friend forever- its NOT! Grow up.

4. Setup Facebook accounts for your 2-year-old kid, or worse, your dog!
We'd like to see the day your dog gets trained to log on to his own Facebook account.

5. Woe is me statuses.
You know those people - ‘my life sucks because my daddy doesn't want to get me a yacht for my birthday' or ‘this is the worse day of my life because my husband cancelled on dinner because he had to work to support my extravagant lifestyle.' Suck it up and stop.

6. Adding People You Don't Know
We're not sure what it is - to up your ‘friends' numbers or to seem like you're friends with the cool kids. When you add somebody, a pop up screen comes on telling you that you should "only send this request if you know him or her personally." How do people miss this disclaimer?

7. Write on a Facebook Wall instead of communicating privately
The driving force behind the success of Facebook is...vanity. People love the idea that others are watching what they're doing. But seriously! We don't need to know what names you call your boyfriend and what you're planning to do to him tonight.

8. Tagging drunken pictures of your friends
Yes, it's funny. But chances are, his boss and his mother are also on Facebook. You don't want to go out for a big one on a weeknight, have to call in sick for work the day after only to have your boss tell you that he's already seen photos of you sh*tfaced crawling in the gutter on Facebook. If you don't want that to happen to you, don't do it to your friends.

9. Children on Facebook
Facebook bans 20,000 kids from their site everyday, and we're glad this is done. Parents need to be more diligent with policing their children on social media, and they should be educated on social media etiquette in school. Sexual predators are nothing to joke about.

10. Animal Farms and Fish Tanks
I have a job, I don't want to feed virtual sheeps. You need to get off your computer and get a life.




aku rasa yang no 1 tu je la yang aku slalu buat..KAH KAH KAH.untuk menjadikan kamu tidak nampak bodoh, sila jangan buat lg


mak limah : baekk!!

ah busan lah!

arini hati aku sedang kering.. KAH KAH KAH.

06 April 2011

tolong jangan menangis...

seawal pagi...tersedar dari tdo tah kenapa aku teringatkan orang yang dah tiada...bukan sebab aku bermimpi pada malamnya..tp tah la..tiba-tiba dia hadir dalam minda...ketika air mmbasahi tubuh ketika itulah empangan air mataku pecah..

rindu sangat....

aku juga rindukan orang yang masih ada...tapi kewujudannya tidak mengendahkan aku disini..ya...mungkin kerana itu aku teringatkan orang yg telah tiada...ketika aku dirundung sedih dan masalah aku selalu berkata "kalau awak ada lagi mesti sy tak jd macam ni"...tp siapa la aku nk menentang takdir ilahi...dan..berdosa juga bila aku berkalau-kalau...astaghfirullahal azim....

sedang aku bersiap-siap, abang kembar kepada orang yang aku ingati itu menelefeon ku...terkedu sebentar..setelah hampir 3 tahun tidak berhubung,ketika aku merindui adiknya,dia datang bertanyakan khabar...

memandu ke tempat kerja....aku mendengar topik pagi era...topik hari ini mungkin lalai..aku pun tidak pasti...tapi ketika aku membuka radio, ada seorang pemanggil..dia menceritakan tentang dirinya yang lalai menjalankn tanggungjwb terhadap isteri yang sedang mengandung yang disebabkan oleh seorang perempuan yang lain.sehingga lafaz cerai diberikan...tetapi selepas kelahiran, baru dia tersedar tentang kealpaannya.dia menyesal dan memujuk isterinya kembali dan berjanji akan menjaga sebaik-baiknya...sekali lagi empangan air mataku pecah...ya Allah...kenapa basah sungguh hati aku hari ini.....

di ofis...seorang rakan mengadu kepadaku tentang kesedihannya selepas kematian rakan baik...ya..aku faham perasaan kamu...lebih-lebih lagi pemergiannya selepas kamu berbalah dengannya...aku juga pernah mengalaminya...betapa terkilannya ketika itu...walaupun aku menasihati kamu supaya tabah, ketahui lah...empangan ini juga turut pecah...

basah dan basah lagi mataku...

tengahari...

aku membelek-belek gambar di facebook..aku membelek gambar abang kembar orang yang aku rindui itu...ya..muka mereka sama...suara mereka sama...tiba-tiba aku mendapat sms daripadanya...macam tau-tau je aku tgh stalk dia kat fb..hehe

dia : aku mimpi arwah cari ko subuh tadi.dah bape hari aku ingat die n ko
aku : yeke..ape tandanya ye? aku selalu sedih n ingat die bile aku ade problem ngn relationship.dengan die dulu blh bertahan bertahun2..aku tak tau ape masalah sebenarnya.ko msg ni mcm tau-tau aku tgh sedih
dia : aku kembar arwah..sikit banyak mesti ada rasa yang same dalam diri...aku xtau nk cakap ape..tp aku ingat pesan die 'jaga ima'..aku mimpi die datang jumpe aku suruh aku cari ko..tp bila aku datang rumah ko, mak ko cakap ko da 'takde'..aku nk bgtau die tp aku terus tersedar dari tdo...


dan dengan segera aku ambil wuduk dan solat...masih lagi berfikir apa makna disebalik mimpi itu......

05 April 2011

ermm....


nak tekan button continue ke tak eh?

hmm...hmmm..hmmm

01 April 2011

promo! promo!


keperluan atau kehendak???

aigu-aigu...

31 March 2011

lapa

tiba-tiba macam lapa bihun..macam ade terbau2 je bihun goreng..haisy...haritu cari bihun cap jati kat giant, takde la plak..slalu aku beli buat stock..tp stock kat rumah da abis pulak..mane nak cari bihun cap jati tu ye..

30 March 2011

sesuatu yang tidak disangka


hari ini, aku telah dibukakan hati untuk membaca buku ini...MasyaAllah...sungguh indah...aku seperti terbuai-buai bersama kehidupan mereka..sungguh tenang,ceria, gembira tetapi tidak melupakan yang Maha Pencipta sehingga aku merasa cemburu dengan mereka...tetapi layak kah aku untuk merasa cemburu? solehahkah aku untuk mendapatkan seorang yang soleh?

*berfikir*
.....................................................................


selepas habis membaca, aku melihat facebook ku..ada 1 friend request.aku amat mengenali gambar ini..walaupun penah melihat gambar ini 10 tahun yang lalu,tetapi masih lagi sentiasa didalam ingatan...

aku rindu dengan orang itu...mana mungkin aku lupa.belum pernah ku jumpa orang sebaik dia apatah lagi yang lebih baik..dengannya aku merasa tenang,merasa selamat, merasa gembira,merasa dihargai dan disayangi. orang yang sentiasa sabar dan tenang menghadapi kerenah ku,kehendakku...
dia menyayangiku sehingga akhir hayatnya...adakah aku mampu berbuat begitu juga?

mungkin bidadari syurga lebih layak untuk dia....

walaupun hanya dapat melihat wajah saudara kembarnya, tapi sekurang2nya terubat juga rindu ini...

*al-fatihah buat haiqal husin*

diam itu membahagiakan

sejak kebelakangan ini, aku tiada nafsu untuk bersosial, tiada nafsu untuk berbual bersama rakan-rakan di pejabat atau di alam maya apatah lagi ditelefon..aku tidak mahu mendengar kata-katamu.maaf.aku bukanlah pendengar yang baik.
ketika ini aku lebih selesa untuk mencari bahan bacaan untuk aku berfikir..dan meluahkannya diblog ini...ya..aku perlukan telinga yang mendengar keluhanku tetapi tidak mengkritik atau mengulas apa yang aku luahkan..dengar sahaja..jangan berkata apa-apa..

gelap.sunyi.sepi.sendiri

begitu banyak perkara yang difikirkan..begitu banyak persoalan yang bermain-main difikiran ku..berfikir tentang alam, berfikir tentang kehidupan. juga mencari ketenangan, mencari kebenaran dan mencari petunjuk untuk mengenali diri sendiri..apa yang diri mahukan, apa yang diri mencari..susah untuk difahami..apatah lagi orang yang bukan empunya diri..sukar dimengertikan...

susah bukan?

terrr...pelecok

sekadar gambar hiasan

apa yang anda akan lakukan sekiranya kaki anda tiba2 terpelecok ketika anda berjalan seorang diri di tempat orang ramai??






mak limah: siapa suruh berjalan sambil bercakap di telefon bimbit..mind your step!

tidur

kalau anda rasa sakit leher ketika bangun dari tidur, jangan salahkan bantal anda. salahkan diri anda kerana anda  tidur dengan keadaan anda yang tidak bersedia untuk tidur.

antara contoh tidak bersedia untuk tidur :-

1.tidur dengan tidak basuh kaki,berus gigi
2.tidak tutup lampu(siapa yang tidak boleh tidur dalam gelap boleh dimaafkan)
3.tidak tepuk2 bantal atau membetulkan kedudukan bantal
4.tidak membaca doa sebelum tidur
5.menonton television sehingga anda tidak sedar bahawa television sedang menonton anda tidur






mak limah: aduh sakitnya leher..salah bantal-lah ni

29 March 2011

Buat mata yang sedang menangis...


Mungkin tika ini kau sedang bahagia, mungkin juga kau sedang berduka. Apa pun situasimu, air yang menggenangi kelopakmu dan mengalir ke pipi ialah anugerah Allah s.w.t yang tidak terhingga. Ia mampu membuang racun di tubuhmu kemudian disusuli ketenangan jiwa. Bersyukurlah kepada-Nya kerana hingga saat ini kau masih mampu menangis.

Aduh!

Sungguh hairan kumelihat orang yang merasakan tangisan itu satu kelemahan. Malah menganggapnya satu lambang ketidakmatangan. Sedangkan Allah s.w.t merakam mulia sebuah tangisan dalam firman-Nya, "Dan mereka menyungkur ( sujud ) di atas muka mereka sambil menangis dan mereka bertambah khusyuk." ( Surah al-Isra' 17:109 )

"Apabila dibacakan ayat-ayat Allah Yang Maha Pemurah kepada mereka, maka mereka menyungkur dengan bersujud dan menangis." ( surah Maryam 19:58 )



Duhai mata yang sedang menangis...



Tahukah dikau, jika dikaji dari perspektif sains, tangisanmu mampu menjadi terapi kesihatan yang berguna dalam merawat penyakit berbahya. Tatkala dirimu dalam ketakutan, unsur-unsur berbahaya dijana oleh tubuh. Air mata secara semula jadi boleh membuangnya. Otak pula berkerja mengeluarkan unsur-unsur kimia daripada air mata. Bukan itu sahaja, tangisan menambah jumlah degupan jantung sebagai latihan berguna buat sekatan rongga badan, kedua-dua bahu dan urat-urat dada. Setelah tangisanmu reda, kembalilah degupan jantung ke asalnya dan ketenangan mula menguasai jiwa. Subhanallah, hebat sungguh penciptaan air mata!



Duhai mata yang sedang menangis...



Tangisan bukan satu keaiban tetapi satu keperluan. Sama ada kau lelaki atau wanita, kau perlu pada tangisan. Ia menjernihkan kornea dan menajamkan penglihatan. Ia meringankan ketegangan jiwa. Ia mengungapkan kesedihan lalu merungkai beban yang tersimpan.

Jika kau lelaki, kenapa perlu malu pada tangisan? mungkin sosiobudaya mendidikmu bahawa tangisan itu satu kelemahan dalam mengendalikan kemampuan. Kau mungkin dipisahkan antara diri dengan perasaanmu sendiri oleh didikan silam. Apa pun, tidak siapa dapat menafikan kau juga insan yang punyai hati dan perasaan. Isi hatimu kadangkala perlu diluahkan dengan tangisan untuk mengurangkan tekanan dan risiko penyakit. Usah menipu diri berlagak kuat dengan menafikan air mata kerana kelak badanmu mendapat darurat.

Jika kau wanita, kau mungkin lebih banyak menangis daripada lelaki. Tahukah dikau, penyanyang-Nya Allah s.w.t padamu hingga Dia menciptakan kelenjar-kelenjar air matamu lebih besar daripada kelenjar-kelenjar air mata lelaki. Tidak hairanlah kajian ilmiah menunjukkan kau menangis empat kali lebih banyak daripada lelaki.

Ia antara penyebab panjangnya usiamu berbanding lelaki. Masakan tidak, air matamu keluar bersama keluarnya peratusan racun dari tubuh. Doktor pakar mata berkata, air mata penting untuk menyucikan mata daripada racun yang keluar akibat ketegangan urat saraf perasaan dan emosi yang tidak stabil.



Duhai mata yang sedang menangis...



Sungguh bertuah kau masih mampu menangis. Usah ditahan tangisan itu. Luahkannya dengan rasa takut dan harap pada Tuhanmu. Benar, tangisanmu itu tidak mampu mengembalikan masa lalumu. Jangan biarkan tangisan itu membibitkan kabus pada masa depanmu. Anggaplah ia sebahagian daripada masa sekarangmu untuk melonjakkan amal dan perubahan untuk hari esok.

Sesungguhnya tangisan kerana Allah s.w.t ketika gembira atau derita ialah ubat mujarab untuk mencari ketenangan hidup. Dengarilah pesanan Rasulullah s.a.w dalam menyampaikan kalam Yang Esa, "Aku haramkan neraka kepada mata yang selalu menangis kerana takut kepada Allah." ( Riwayat Ahmad dan al-Nasa'i )


bukan nukilan aku..sumber daripada http://pemikirandin.blogspot.com/

kelopak mata bertongkatkan anak mancis


sekadar gambar hiasan..

akibat melayan novel sehingga 5 pagi td..sekarang ini aku terrrrrsangatlahhhh mengantuk!

menjadi bunga seorang diri lagi hari ini

28 March 2011

monday blues

hari ni aku sorang2 perempuan kat opis..ina dengan nurul ade UAT(bukan usha-anak-teruna) kat putrajaya..memang kebiasaannya hanya kami bertiga je bunga kat opis nih..hehe..disebabkan harini duduk sebelah en faris, so aku macam tiba-tiba rajin nak buat keje..deco2 function yang dari dulu buat2 tak jadi2..(bkn main function,xjd pun xpe..haha).so td try godeh-godeh,fikir-fikir,cari idea,tanye-tanye pakcik google..walaupun harini tertinggal mouse,tp tak mendatangkan masalah..chewahh...

tghari, balik rumah kejap sambil nak amik mouse..plus takde mmber nak mkn,so sempatlah aku msk kat umah..hehe..

kul 3 br msuk opis balik..try2 lagi,bende yang aku plan pagi tadi untuk buat function tu aku rs tak boleh dipakai..so aku tuka plan B.tanya-tanya pakcik google lg..try2 lg, pikir-pikir lagi...rasanye plan B pun xle pkai...hmmm...idea-idea...

dgr2 lagu jap kat youtube,then tgk blk plan B aku tu..mencuba lagi dengan cara yang lebih santai..nampak macam ade sinar cahaya.aku try lagi...yeayYY...jadi gak akhirnya..fuh..tu function yang aku cuba buat 9 bulan yang lalu..tp mstu aku tak faham PHP lg..hehe..patut la susa nk jadi..:P

skang da pukul 6 ptg...masa untuk pulang..erm..ape nk buat mlm ni ye...

27 March 2011

budak lapa

1 hour ago...


hasilnya....



hee...tidak menggemuk-kan bukan???

sarapan pagi



      





Tuntutlah ilmu hingga ke negeri china

walaupun hadis tersebut dikatakan hadis dhaif(lemah) dan ada yang meriwayatkan hadis tersebut adalah hadis palsu, tetapi apabila dipandang daripada sudut positif, byk pengajaran yang dapat diambil dari negara tersebut..pada pertengahan bulan yang lalu, aku berpeluang menjejakkan kaki ke negara china untuk mengenal budaya,cuaca dan persekitaran di sana..sungguh..aku kagum dengan cara hidup mereka..hidup yang tiada peraturan tetapi mempunyai disiplin yang kuat serta sifat tidak suka berlengah,suka berniaga dan dalam islam 9/10 punca rezeki adalah dengan berniaga..ada sesetengah mereka yang begitu naif..gembira bila gambar2 mereka diambil dan begitu ramah untuk bertegur sapa walaupun menghadapi masalah bahasa..

aku tidak memahami bahasa mereka dan mereka juga tidak memahami bahasa inggeris apatah lg bahasa melayu..tp kesungguhan mereka untuk menerangkan sesuatu benda dgn bahasa ibunda mereka amat aku kagumi.walaupun tidak pandai berbahasa inggeris..mereka tetap maju..tiada peraturan jalan raya, tidak malu untuk berbasikal, tiada penggunaan kad kredit dan skim pembayaran ansuran..tiada juga charge tersembunyi..

err...agak skema pulak ayat aku..hehe

ok..

aritu aku just pegi area yiwu dan hangzhou...tapiii...tak puassss.....hee...aku pegi selama 5 hari..mmg tak cukup...ditambah lg dengan masalah kewangan...rasa nak pegi lagiiii....memang adhoc punye plan..tah mcmana bulan lepas terasa nk ikut kawan akak aku pg china..so kami pun beli tket air asia yang agak mahal..sbb da dekat dengan tarikh fly kan..2 hari sebelum pegi,sempat lagi aku sambar canon 550d..haha...semua tertanye2 aku dapat bonus ke?sebenarnye tak pun...aku pg pun berhutang...haha...tp hutang ngn akak aku je...sebab die yang mulakan plan nak pegi china ni...nak mengintai2 peluang bisness katanye...nak tengok2 barang ape yang ade kat sana...

sampai je sana..waHHHhhh...sangat besar pusat wholesale tu...memula kami pergi ke kawasan bunga,rasa nak bukak kedai bunga.nmpk kedai aksesori,rasa nk bukak kedai aksesori.then nmpk kedai jual kristal, nk jual kristal plak.kakak aku punya la menggila bila nmpk kristal..mmg salah satu koleksi die kat rumah(koleksi org kaya)..then terus disambarnya 13 bijik (starting nk buat bisness beli cket2 plus tak tau market kat malaysia mcmane). so akak aku order dan masuk kontena..ok.. 1 lg benda yang aku salute dgn diorng ni, walaupun kami tak penah beli barang2 daripada kedai mereka, tp mereka percaya dengan customer..cara untuk membeli adalah

1.kene beli byk..biasanya minimum 1 carton.kalau brg mahal,boleh la beli cket..kalau mcm keychain minimum order 1200 pieces per carton..huhu..(siyes aku da tanye dan aku sangat suka dengan keychain itu).
2.xpayah deposit..order je ikut suke.tp ada kedai yang mintak gak deposit tp just dlm rm50.klu boleh, nego dulu cakap taknak byr deposit.
3.agen akan kumpulkan barang kita kat warehouse,bile da cukup barang, akan dimasukkan dlm kontena.1 kontena berukuran 1 meter setengah padu..dan harganya rm350 dijamin sampai ke depan rumah
4.agen akan ambil 5% daripada harga setiap jenis brg yang diorder (nk jimat blh settle sendiri tanpa melalui agen)

harga2 kat sana mmg terrrrsangatttt la murah...balik malaysia terasa xde nafsu nk shoping kat malaysia sbb rasa harga kat sini berganda2..tp nk pg ke sana tah bila la kan...tp xpuas sbb tak habis round2 bahagian gajet2..byk barang yang aku nk usha kat tempat tu..tp tak ckup masa..ditambah dengan kami sudah tak ada RMB..ok satu lg peringatan untuk sapa2 yang nk ke china...sila tuka duit yuen kat malaysia sbb china TAK TERIMA DUIT MALAYSIA kecuali bank HSBC..hanya HSBC je yng blh tuka duit ringgit malaysia..tp sgt susa nk cari HSBC kat sana dan kat sana SGT SUSA nak pkai KAD KREDIT.(salah satu bende yang aku kagum.mesti diorng takde hutang kan). so korang tuka la duit china kat malaysia byk2..aku difahamkan, hongkong pun camtu gak..

so masa kat sana kami kekurangan RMB jadi kat kawasan sutera hanya mampu mencuci mata tgk sutera cantik2 dan lembut...nk beli takleh...dan harga kain sutera kat sana mmg sgt la murah....kat sini 2 3 kali harga..huh sgt untung la penjual sutera kat malaysia ni...sib baik lah aku smpat beli kamera yang agak canggih walaupun aku tak belum reti guna.so blh la mengubat hati xdpt beli ngan snap2 gmbr kat sana..hehe...ok sila tgk gmbr dibawah







yeAy...aku berjaya menjejakkan kaki ke negeri china..





08 March 2011

kisah hari-hari yang sengal

semalamnye aku tetingal hp kat umah...jumaat lak aku tetinggal purse plak...huhu...rs nk nangis..slalunye xbwk kuar purse dlm handbag...tp sbb smlmnye pg usrah mkn2 tu aku bwk purse je..pastu blk umah letak je atas almari..pg2 tu ms bwk handbag pasan gak ringan semacam je..tp tak terpk plak sbb wallet..then pagi tu bekfast pkai duit hmate..dahla lunch tu da plan nk shoping kat alamanda...so plan sblm g alamanda, blk umah dulu amik purse..tp ms nk amik purse tu lain pulak halnye..dah dlm 5km perjalanan br perasan xbwk kunci umah...hadeh...kunci umah ade dlm kete..mstu plak aku naik kete opismate..so kene patah la blk...opismate cam da mls nk g alamanda..die ajak shoping kat jusco equin je..tp aku bg semangat kat die suh pg gak alamnda cari kasut (sbb die yang nk shoping kasut) sbb kat jusco ade 1 je kedai kasut.sian opismate terpakse berulang alik..dahla hari jumaat mmg rmai org..nk blk equin pun jem..tp petang dan malam keadaan semua berjalan dengan lancar...

isnin pulak, aku berjaya menghitamkan punch card...haha..1st time utk tahun nih...dasyat giler kan..susa tul nk pg awal..haritu je aku berjaya tak tdo pas subuh n bersiap laju2...tp memule plan nk sidai baju dulu yang da basuh malam sblmnye..tp alang2 nk pg opis awal, so aku plan nk blk umah tghari br sidai baju..(planning orang pemalas..haha).then tgahari ngn perut yang lapar blk la umah..spnjang perjalanan dok pk nk mkn ape..nk senang mcm tapau mcD je..mls nk trun kete beli2 lauk..tp terasa xnk mkn berat2 lak..gigi sakit lagi..cam mls nk mkn beger..then timbul la idea nk buat omelatte cheese resepi sendiri..haha..smpai je umah,ngn tak bukak tdung, aku bukak peti ais cari telur..ade tinggal sebijik je telur dlm tray..aku try amik..tp telur tu mcm melekat plak kat tray..then aku try tarik lg...

PRAPPP......

huaaaa....telur tembelang....terpercik kat lantai dan baju aku...bau die masyaAllah...sgt lah busuk...aku g salin2 bju pastu trun ke dapur dan kerjakan lantai tu...xpasal2 aku kene bersihkan dapur..mop la bagai...busuknya xle nk ckp..aku rs sebulan aku xle mkn telur nanti..dok teringat bau die...pas da settle semua br g sidai baju..tgk jam da dkt pukul 2..bersiap2 nk g opis blk..pastu aku singgah mcD... :|


harini plak, pg2 aku rs down gile nk g keje..rs tkut nk kuar umah..xnk jadi pape yg memenatkan..tensen sgt rs..sebab keadaan asyik tak berjalan lancar..nk bersiap2 g opis pun mls..tp aku bersiap la gak..mstu jam da 9stgh..mmg lewat la..aku drive slow2 dgn tak bukak muzik pun..smpai dpn opis aku rs xnk g keje..then aku msg opismate aku btau die aku mc..aku bwk kete xtau mane hala..br aku teringat nk settlekn semua hal2 bank..aku trus g kajang,settlekn kad bank rakyat yang xle guna..pastu settle..pg maybank plak,tuka kad ATM yang lame kepada yg baru..settle...pg CIMB plak..nk tuka kad ATM gak..xsettle sbb aku bukak account CIMB tu dekat batu pahat.so die kene amik document dr batu pahat dulu..esok br die kol blk...pastu aku nk msukkan duit dlm account CIMB..pakai la mechine cash deposit..mesin tu tgh kira2, pastu ade sehelai yang sangkut..aku try lg,sangkut lg...tah mcmane n xtau ape yg aku pk, aku bleh je tinggalkn mechine tu tanpa tekan cancel or proceed..duit ade lg kat mechine tu..pastu aku g mechine sebelah utk kuarkn duit lg guna acc maybank..tibe2 ade budak tegur.die berdiri dpn mechine cash deposit.die ckp "kak..ni kenape ni". ya Allah..aku punye transaction xabis lg..pastu aku terus tekan butang cancel (satu lg bende yg aku rs bodoh..patut msukkan je dulu duit yg mechine tu terima..yang aku tekan cancel buat ape..dah duit tu kuar blk).pastu aku buat selambe je g kat mechine ATM blk(malu giler rs..nk pandang muke budak tu pun aku segan.)..pastu keluarkn lg duit.pas budak tu blah,br aku try msukkan lg dlm cash deposit mechine tu..ok berjaya...lega...tp still rs down..aku terpk kalau budak tu jahat,mesti die tekan cancel senyap2 pastu blah..ni die cukup baik nk btau..aku lak tak ckp terima kasih pun kat budak tu sbb malu nk tunjuk muke...haduh...kenape la aku careless sgt...harini bertambah down..rs esok nk duduk dalam gua diam2...

07 March 2011

sambungan entry sblm ni

ok nak cite pasal entry sblm ni..hehe..tp acceli xde la bad sgt...pagi2 je mstu..pg tu aku tetinggal hp kat umah..mmg da jd kebiasaan aku slalu terlupe bwk henpon pg opis..tp slalunye ignore je..bkn ade org nk msg apetah lg kol..kdg2 kalau tinggal henpon pastu blk umah,xde ape2 yg berlaku pun ngn henpon tu..no sms or call in..sedih! haha...

tp sbb haritu aku ade urusan penting,so terasa pentinglah henpon tu pade ketika itu...so budget nk blk umah ms lunch..sementara tu menggodeh2 dulu system yg aku tgh buat...try2 mentesting system, tibe2 br terperasan ade function yg tak jln selepas aku menghapdet file tu...aduh...sangatlah menggelabah..yg bertambah sengal,aku hupdet terus ke server tanpa mem-backup yang lame..file tu plak bukan file aku sbnrnye..aku edit  cket2 je..function yang tak jln tu pun bukan aku yg buat...mmg sangatlah menggelabah..

dengan buat muke tak malu aku emel tuan punye file...mintak file yg sblm aku update..then free2 je kene sound ngn tuan file tu atas kecuaian aku..uhuk mmg rs sgt down sbb slh sendiri smpai menyusahkan orang lain..tuan file tu bg la file yg aku mintak tu..tp bile aku bukak,itu file yg lame..css pun xde lg...aduh bertambahlah tensen sbb aku tau tuan file tu tgh bz sgt...mmg sgt merasa serba slh nk ganggu die..then buat muka xmalu lg emel lg kat tuan punye file tu ckp file tu mcm slh..css pun xde lg..sekali lg kene sound ngn tuan punye file sbb die ckp kalau tgk direct mmg xnmpk css..kene msuk dlm project..then aku check lg skali...ye aku pasti mmg aku da msukkan dlm project..still page tu xde css..then tunjuk kat tester aku,tester aku suh emel lg kat tuan punye file dan buat printscreen..tp tuan punye file da tak reply da...sgt rs down mstu..then aku try tanye sysadmin, blh tak revert blk file kalau da update..die ckp xde butang undo nk revert (haha...itu adalah jawapan bergurau beliau..maknenye mmg xleh la tu)..huhu...rs nk nangis..aku nk buat blk function tu aku kene study dulu coding die..dan sgt tak reti kalau kene hupdate coding org...

smpai waktu lunch, terpakse blk umah amik henpon smbil berdoa semuanye dipermudahkan dan diberi idea camne nk settlekn problem tu...cadang pas blk umah terus nk ke HQ jumpe HR..tp bile kol HR die kate pas kul 2 br ade kat opis..then aku ke opis blk...try2 blk cr file yg ok..tunggu2 emel lg tp still xde...aku try cari slow2 n test2 lg..owh akhirnye berjaya jumpe file yg ok..fuhhh...sgt2 lega...rs nk lompat joget2...Alhamdulillah... moral of the story, ape2 update, buat backup file dulu dan test dulu kat local bende tu function atau tak...hadeh...mmg rs sesak nafas sungguh lah...tp perangai susa-nak-ubah aku dr dulu adalah cuai..haha...teringt dulu ms jwb soklan matematik..1 + 1 aku jwb 3...haha...mmg kene sound free2 dgn emak..

ptg tu aku pg HQ dan terus pg bank...selamba je berlama2 kat bank..msuk opis blk da pukul 4stgh...tgk2 project manager takde..ape lg trus layan facebook..haha...ptg2 mcm tu mane ade mood nk buat keje...

malam plak pg usrah mkn2..hehe..smbil usrah smbil mkn kat restoran sup ani utara..topik yang dibincangkan, macam-macam...haha..tp byk pasal umrah...huhu..rs terpanggil untuk buat umrah...mayb project 2 tahun lg...insya Allah...pas blk usrah aku terus tidur...

esoknye hari jumaat...lg2 la hari yang sengal..haha...

to be continue.....


03 March 2011

today's a bad day

erm...esok la aku cite...da ngntuk..

nite!

02 March 2011

last entry for today

haha..arini byk benor entrynye...skang aku da ngntuk..nk tdo tp kul 1 kene bgun mkn ubat..doktor pesan suh mkn ubat 8 jam sekali.. bukan ubat batuk...batuk aku da sihat da skang...tp timbul penyakit lain plak..byk benor dosa aku gaknye..mudah mudahan Allah turunkn penyakit ni untuk menghapuskan dosa2 kecil aku..

amin...

skang ni aku mengalami sakit gigi plak..bkn sbb gigi berlubang..doktor pun xtau ape sebabnye..sbb doktor kate gigi elok je n nmpk sihat..doktor bg ubat n suh  tgk dlm ms seminggu..klu sakit gak kene buat xray..n klu ade infection kat gusi,kene buat root canal..huhu...tp doktor kate biasenye disbbkan gigi berlubang..tp gigi aku xde lubang...gigi comel je..klu gigi geraham da lame da aku suh doktor tu cabut...tp ni gigi kacip yg depan skali...xkn la nk cabut kn? nnt jd mcm pakcik ni..hahaha


mintak maap ye pacik

hee...

doctor suggest buat root canal...root canal tu adelah mcm gini


herm..tp gigi aku xlubang mane die nk tebuk?ke die tebuk je gigi aku?tp gigi tu gigi kacip yg sgt kecik dan comel.nnt kalau gigi tu xkuat n pecah cane?hadeh...tiap2 ari aku doa sakit ni akan surut..tp masih belum menampakkn hasil..mkn pain killer pun tetap sakit gak..nk kate aku xjg gigi, jage je..just xde la every 6 month pg jumpe dentist..haha..

ok nk tdo..tdo pun gigi rs sakit..huhu

anyone tlg kejut sy kul 1 bleh?

pieces

currently listening to this song

nobody is perfect right? sometimes tired of trying to be what everyone else wants u to be and sometimes tired of trying to be someone else..so.. be urself..u better off on your own...

nota tambahan : rindu nk main gitar..aritu pg pegang2 gitar abg ipar..tp cord C pun aku da lupe..apetah lg cord B..huhu

lagu #1

rs mcm nk lyn lagu2 muse blk..okeh..kite lyn yg ni dulu..yg ni slow2 cket..xde gitar solo..dulu lagu new born siap aku buat ringtone lg part yg solo tu...haha



lagu lagu

teringt ms zaman2 study kat utem dulu..zaman muda mudi...haha...suke lyn lagu2 muse ,ayumi hamasaki, korn, my chemical romance,linkin park lagu2 yang bleh memecahkan gegendang telinga..aku penah suh akak aku dgr lagu2 camtu..tp die ckp "lagu ape nih..bingit giler tlinge"..ms tu dlm ati aku punye la kutuk..lagu bes berheadbanging nih...menaikkan adrenalin muda akak aku bleh kate sakit tlinge?haha...

itu cerita 6 tahun dulu....

sekarang....

aku suke lyn lagu2 maher zain, nasyid2, ballad,lagu2 yg slow je...try gak lyn lagu2 yg menaikkan adrenalin aku, tp aku rs bingit...haha...adakah selera muzik ku da semakin tua? bwk kete pun kdg2 tak bukak radio..kalau bukak pun slow2 je..klu kuat da rs serabut...owh tidak...i'am getting older...

mak nak kawen.......

01 March 2011

hentikan detik waktu

Semakin difikirkan semakin rumit dan yang difikirkan benar tidak selalu benar, segala analisa tiada kesimpulan atau penyelesaian sehingga nampak sangat rumit. Hidup Indah yang didambakan semakin pudar dengan terlalu banyak urusan yang tidak perlu. Semua ada waktunya, langkahpun ada hitungannya sehingga menghasilkan irama perjalanan yang harmoni.. Dorongan Ego selalu menekan dan memaksa, lupa akan tubuh yang semakin penat..sebenarnya sudah berteriak…

BERHENTI!!!!

Akhirnya sampai pada sebuah titik berhenti sejenak, menghentikan semua lamunan, khayalan, angan-angan yang membuat pusing kepala.

Hidup untuk mencari kebahagiaan dan bahagia itu sebenarnya sangat dekat…hanya sering dicari ditempat yang sangat sulit dan sangat jauh…Kebahagiaan selalu ada bersama waktu, langkah dan nafas..tinggal Nikmati saja apa adanya…

Tetapi hati masih lg mencari sesuatu yang tak pasti....

12 February 2011

aktiviti hari sabtu


owh da pukul 1 setengah da rupenye..harini sepagian mengemas rumah,bilik,toilet,baju... sememangnye itu aktiviti mingguan aku..haha...slalu je berazam nk kemas hari2..xde la kumpulkn seminggu br nk kemas semuanye..tp tu mmg da tabiat aku dr dulu..haha..xtau la bile nk berubah...

sengal giler rs smlm..punye la aku war2kn kat osmet aku arini aku ade seminar..siap ajak diorng lg padahal diorng xde kaitan pun ngn bengkel tu.bkn stakat osmet, tp akak2 aku,ank sedara aku,mmber aku,sume pun aku da btau arini aku tak free..ade bengkel dr pg smpai ptg..punye la excited nk pg...tp bkn nk blajar sgt pun..niat nk g usha2 mamat2 hensem...hahaha...tu la niat je da tak btul..skali tu tersilap tarikh...padan muke...hahHAhHAHAhaha....gelakkan diri sndiri

akak aku ajak g picnic arini..nk bwk mak..disebabkn aku kate aku ade bengkel tu so diorng kensel..
syaz pun ajak g ronggeng2..tp aku ckp aku ade hal
anak sedara aku plak ajak aku pg tgk hot ballon kat putrajaya..aku ckp la aku ade seminar dr pg smpai petang..siap letak kat fb la sbb ank sedara aku ajak aku kat wall fb..so aku bls la kat ctu...rs nk sorok muke dlm tempayan je...mst opismate aku gelak2kn aku...hahahaHAHhahaha.....

sib baik la da terperasan mlm td...kalau tak ade la yg tercongok kat MIMOS sowang2...adehh... sape suh excited sgt...haha..terasa malu da nk pg minggu dpn..

perkataan untuk harini adalah

sengal kuda!


kan da tergolek

dah setahun

haha...xsangka..da setaun da blog aku ni da bersawang..xtau nape aku tak hupdet2 n arini rs tergedik2 plak nk berblog blk..

mcm2 nk cerita smpai xtau nk cerita mane 1..aci tak kalau aku nk buat 10 entry utk arini..hahaha...

harini berblog walking n tetibe rs nk continue blog aku ni blk..slalu tak pun..mayb sbb aku tgh cari2 hobi yg bes utk isi mase lapang..tp cadangnye nk cari hobi yg tak menggunekan internet dan komputer..letih ar kat opis 8 jam mengadap pc kat umah pun nk mengadap gak..(tp sbnrnye tu la yg aku buat ari2)

2 3 arini mmg aku mencari2 hobi yg best..antaranye

1.nk beli dslr pastu nk outing g tangkap2 gmbr cantik2..konon nk release tension laa..tp pk2 blk ni hobi yg sgt mahal..xmampu la beb

2.nk buat2 cake..tp aku ni da ckup gemuk..slalu msk2 nnt makin gemuk la aku..osmet pun on diet..tp skali skale cam nk gak buat n pakse malia(osmet) mkn..hoho

3.nk beli gunting kain,pembaris..jeans aku byk xle pkai sbb aku da tak brape nk kurus skang ni..so konon2 nk gunting2 pastu buat something la..hehe
4.xpk lg ape hobi yg patut dipikirkan..hehe


ok..tu je la cite.bye!
da dkt 4 pg..tibe2 rs penat..