07 November 2009

busannye

hmmm...da lame tak meluangkan masa untuk berblog..kadang2 ada cerita untuk diluahkan..tapi tak de masa atau malas nk menulis...kadang2 rasa nak menulis sesuatu,tapi kekeringan idea plak..hmm..


hari ini...

bangun seawal pagi..untuk menyiapkan kerja2 yang sepatutnya da disiapkn semalam..tp apetah malangnye..terkena keracunan makanan pulak..tp xtau la disebabkan roti yg da expired tu atau pun sbb lain..

kebelakangan ni agak beremosi cket...lebih2 lagi pasal duit...aku xtau kenapa lepas raya,aku asyik kekurangan duit...dan hari ini dalam wallet aku tinggal 40 hingget...mane aku nk korek duit lg nih...br bape hari bulan..tgk kalender,lame la lg nk smpai 25hb...tp wpun aku kekurangan duit,rs lega gak sebab hutang2 dan bil2 yg perlu dibayar sume dah bayar..tinggal pk duit utk makan dan minyak kete..huhu...mkn boleh la nk ikat perut...minyak kete?nk isi ngn air kencing ke?huhu...

syaz dan uyen ajak aku meronggeng2 ptg ni..tp maaf kwn2, aku terpakse mengcancelkan sbb rs cam da xde budget da utk keluar berpoya2...dan pg td aku mendapat berita mak aku akan smpai kl petang esok..dan awal2 lg mak aku suh anta blk kg minggu depan..aku jwb je "xkisah..bleh je anta"..tp dlm hati alamak mane nk cari duit...tp xpe...demi mak aku akan usahakan (paw akak la ape lg..hehe...klu bg alasan sbb mak bleh la mintak)


mungkin kesengkekan aku yg secara tiba2 ni disebabkan perpindahan aku ke cheras..dulu,perjalanan ke opis mengambil masa hanya 5 minit dan jarak perjalanan lebih kurang 1 kilometer...dan minyak utk isian penuh boleh bertahan selama sebulan...tapi bile dah duduk cheras ni perjalanan ke opis mengambil ms setengah jam perjalanan tanpa tol atau 15 minit melalui tol.jarak perjalanan adalah 23 km.dan isian penuh hanye bertahan 5 hari!huh..lari budget sungguh..yup..mayb disebabkan aku da terbiasa bsenang lenang dan berseronok masa duduk dibangi,bile duduk jauh dari opis dan kos perjalanan naik secara mendadak,mungkin aku tak dpt biasakan diri lg..kalau gaji naik gak ok la kut..huhu...


herm..duit...duit...duit....cane nk cari duit lebih ni...

25 October 2009

singgah jap

bizi....

bizi....

tensi...

tensi...

pokai...

pokai...


lalu je...xde mood nk buang sawang

16 October 2009

cerita menarik

singgah jap nk buang sawang..hehe

25 August 2009

otak yang bergegar

baru je td aku terima msg dari seseorng yang aku hanginkan kat entry aku sblm ni (tp da remove sbb ble otak normal aku bc blk,rs cam teruk sgt ayat2 aku tu)
"ima..nape ko xle nk balas ym aku?apa salah aku?aku terasa tau.kalau ko tak reply, rasanya tak lame aku stay kat company ni.sebab banyak company di luar sedang membida aku"

hahaha...sgt tak menahan ayat yang last tu..rs nk gelak guling2 je..hadoi..pecah perut..erp...tp..klu die betul2 benti cane?en jon da ckp awal2 klu die benti,en jon akan slhkan kami..haish...pndai plak dak kecik ni main ugut2..

aku mmg sgt tak bleh blah ngn dak ni..sebab...

1.hari kedua die bekerja kat company aku..tibe2 aku dpt msg ym dr die
dak kecik : ima...apesal arini ko melawa...ko nak g mane
aku : aku mmg slalu pkai camni..semalam je aku mls nk make up2 mls nk pilih baju

huh...aku da terkedu...hari kedua die da berani tegur aku camtu..padahal die xkenal aku lg..br 2 ari die kat opis aku..

2.hari ketiga...client kol aku..ade la bende yg tak settle lg n mintak tambah2 kat sistem aku..n aku ngn kelam kabut nk fixed bugs la bagai..tibe2 aku dpt msg ym dr die
dak kecik : ko kol client ke pakwe?
aku : client kol aku la..aku br pas kene mrh sbb ade bende tak settle lg (huh..mstu darah cam terus naik ke muke..sbb die duduk xsmpai pun 1 meter dr aku..xkan die tak dengar..at least klu nk tanye pun tanye la client kol ke..sape kol ke..sedap cket aku dgr..tp tu pun klu ko nk jd penyibuk sgt la)
dak kecik : saba2..beribadah la seperti kamu hidup 1000 tahun dan bekerja lah kamu seperti mati esok hari

wahwahwah...ko yang provoke aku,pastu pndai lak nk berdakwah

3.hari keempat...die ajak aku sembang kat ym sbb die kate tensen.aku pun layan ar..die tanye pasal kete aku..brape harga,bape taun da pkai...bla..bla..bla..smpai part yg aku xle nk layan
dak kecik : kayenye ko...ko pkai kat kredit ke?
aku mls nk jawab
dak kecik : ko pompuan senang ar..xyah nk pk cari duit byk2..
aku :tp pompuan maintainance tinggi..xkan nk harap duit org lain
dak kecik : jom tuka myvi ngn pesona
aku : (ooo br aku tau dak ni pkai kete pesona)
................

4.hari ke 5.....aku blk agak lewat...n ade discussion ngn opismate pasal sistem..da dekat mlm gak ar..tibe2 dpt msg ym lg dr die
dak kecik : ko main game ke wat keje
aku : wat keje la..br pas discusion...(aku xtau stat aritu soalan2 die mmg watkan aku rs nk hangin n mcm nk lempang je die)
dak kecik : apesal ko xblk lg...ko pompuan..watpe nk keje kuat2 sgt
aku : aku mmg slalu blk mlm ar..sejak ko keje opis ni je aku blk awal sbb jg akak aku bersalin.nk wat cane..keje kene siapkn gak
................................

5.aku xingt ni hari yg ke bape tp dlm minggu petama or kedua die keje ar...die tanye aku pndai msk tak...aku jwb "tak".tp kebetulan esoknye aku bwk bekal sbb ade nasi lebih..pastu die ym lg
dak kecik : ima..ko terase ke ngn soklan aku smlm
aku : tak ar..aku mmg slalu bwk bekal la..aku tau msk la
dak kecik :bukan ape...pompuan kene la tau msk...nk pikat hati mak mertue

hisy....apehal dak ni..br kenal aku seminggu dua da nk sibuk2 pasal aku...

6.minggu ketiga die bekerja...aku letih sbb wiken blk kg..n 2 3 ari pastu tengahari aku tdo kat opis plus aku ganti pose..mmg cam ngntuk gile baban la ...cam bese dlm ym
dak kecik : ko kuat tdo..td aku nmpk ko tdo kat meja
aku : letih ar blk kg xilang lg(aku mmg slalu tdo kat opis laa..ko br dtg ko ape tau.huh)
dak kecik : ko drive..bkn naik kuda
aku : (da mule hangin da ni) aku blk ngn akak2 aku la..rumah lain2..aku kene amik anta diorng..kene bwk diorng g shoping la..pusing2 la..kat kg kazen kawen n kene la tlg2
dak kecik :jgn ko angkut pakwe suda
aku : klu aku nk angkut pun ape mslhnye
dak kecik : ko kate xde pakwe lg
aku : skang da ade da (terpakse mentipu)
dak kecik : yeke...mesti ko slalu jumpe pakwe ko kan..patut la aku ajak ko kuar susanye ko nk jwb
aku:........(mls nk layan)

7.dlm minggu ke tiga lg...aku g lowyat ngn mmber aku..sblm pg,aku tanye dak2 opis nk kirim pape tak..ms nk on the way,aku dpt msg dr die
"ima..ko g ngn pakwe ke?ko tu pose..jg akhlak cket"
hisy..ayat sure nk power saketkan ati...klu nk berdakwah pun bg la ayat yang sedap cket didengar...cam arwah ayah aku nk bg nasihat,sgt2 berlemah lembut..n nasihat2 ayah aku tu aku ingt smpai skang

8.minggu ketiga gak...
dak kecik : ima..klu ko ade mslh personal ke..pasal keja ke...ko cite la ngn aku...aku ni problem solver
ima:.......

9.minggu ketiga lg...aku cam bengang duduk opis lame2..ptg tu aku kuar jumpe mmber.dah jd perkara bese time aku tensen aku akan kuar dr opis time opis hour..mmg da agak die akan bg msg
dak kecik:ko g mane lame2..ko jumpe pakwe eh
aku : aku ade hal.ko xyah la sibuk2 pasal aku(aku nk jwb je g jumpe pakwe tp tu opis hour..kang jd pape kat opis tkut die ungkit plak)
dak kecik : saba..nnt ko akan sedar,problem tu kene share gak
aku : ye...aku akan share..tp bkn ngn ko
dak kecik : nk share ngan sape?tunang?husband?
aku :..........

10.minggu ke empat...aku tgh wat research pasal function br..tibe2 dpt ym
dak kecik : ima...ko tau pasal payment gateway?penah guna?penah dengar?
aku : penag dgr..tp xpenah guna
dak kecik : payment gateway ni...bla...bla..bla
aku : aku ingt ko nk tanye aku cane nk buat
dak kecik : da ade company yg buat function tu...tinggal integrate...bla...bla...
aku : pasal tu aku tau..ingt ko nk mintak coding utk integrate
dak kecik : bla...bla...bla...(die terangkan lg pasal konsep payment gateway tu)
aku : ok thanks (terime kasih atas penerangan yg tak diundang tu)
dak kecik : bla...bla...bla...(smbung menexplain...aku tau niat die nk bg info...tp cam tak kene ms..n bende tu aku tau)
aku : ok thanks...nnt klu aku tak faham aku tanye ko
dak kecik : ok...aku suke bile ko tanye aku..
aku:......T_T

n...aku terus block id ym die..huhuhu...byk lg sbnrnye ayat2 menyakitkan ati die tu.n die suke tanye hal personal yg aku mmg xslesa nk bcerita ngn org yg br aku kenal n org tu aku xbrape suke.n cara terbaik,aku xnk layan ym or sms die...kang kurang lak pahale pose aku...dok hangin kat org je.tp bile tak layan die bg ayat cam nk ugut tu...huaaa...tensen2


26 July 2009

Sanggupkah Kamu?

Alkisah, seorang pembuat jam tangan berkata kepada jam yang sedang dibuatnya. "Hai jam, apakah kamu sanggup untuk berdetak paling tidak 31,104,000 kali selama setahun?". "Ha?," kata jam terperanjat, "Mana sanggup saya?". "Bagaimana kalau 86,400 kali dalam sehari?" "86,400 kali? Dengan jarum yang ramping-ramping seperti ini?" jawab jam penuh keraguan. "Bagaimana kalau 3,600 kali dalam satu jam?" "Dalam satu jam harus berdetak 3,600 kali? Banyak sangat tu" Jam tetap ragu-ragu dengan kemampuan dirinya.

Tukang jam itu dengan penuh kesabaran kemudian berkata kepada si jam. "Kalau begitu, sanggupkah kamu berdetak satu kali setiap detik?". "Naaaah, kalau itu, aku sanggup!" kata jam dengan penuh antusias. Maka, setelah selesai dibuat, jam itu berdetak satu kali setiap detik. Tanpa terasa, detik demi detik terus berlalu dan jam itu sungguh luar biasa kerana ternyata selama satu tahun penuh dia telah berdetak tanpa henti. Dan itu bererti ia telah berdetak sebanyak 31,104,000 kali.

Moral :

Ada kalanya kita ragu-ragu dengan segala tugas pekerjaan yang begitu terasa berat. Namun sebenarnya kalau kita sudah menjalankannya, kita ternyata mampu. Bahkan yang semula kita anggap mustahil untuk dilakukan sekalipun. Jangan berkata "tidak" sebelum Anda pernah mencubanya.

25 July 2009

Erti Hidup Pada Memberi

kata kata hikmah daripada ustaz hasrizal.aku still lg berfikir tentang ayat tu..hurm..jika memberi dari segi kewangan amatlah mudah..berikan sahaja wang kepada peminta sedekah..atau sedekahkan wang kepada rumah anak yatim..berilah seberapa byk yang kamu mahu dan seberapa ramai yang kamu jumpa.jika beri dengan ikhlas,insya Allah akan mendapat limpahan rezeki..aku penah rasakan nikmat itu...menyedekahkan dengan hanya beberapa ringgit dengan hati yang ikhlas,dan bulan itu aku rasakan rezeki aku sgt lah murah..ade je dapat duit dari mane2 sumber..org byr utang la...blanje mkn la...org bg duit upah la..memang terase murah rezeki lah mstu..

HATI...bagaimana dengan pemberian hati yang belum diberikan kepada sesiapa?soal hati?kepada siapa aku nk beri?sudahkah aku bersedia untuk memberikan hati dengan ikhlas?orang yang bagaimana akan aku berikan hati aku?bagaimana harus aku memilih yang terbaik..bagaimana untuk aku dpt memberi dengan sepenuhnya dan menerima dengan seadanya?

SAHABAT...bagaimana pula dengan erti memberi kepada sahabat..ikhlaskah ikatan persahabatan tersebut lebih lebih lagi jika pernah berlakunya persengketaan?bagaimana untuk aku menjernihkan semua keadaan?mungkin sifat .buang yang keruh ambil yang jernih dapat memulihkan keadaan..mmg lumrah manusia tidak pernah leka dari kesilapan.memberi maaf dan tidak mengambil hati adalah yang terbaik..berilah peluang untuk mengubah diri untuk menjadi yang lebih baik...lupakan perkara hitam yang telah berlalu...walaupun mungkin parut tidak dapat dihilangkan,tp biarlah parut itu kekal begitu tetapi jgn ditambah lagi parut yang baru

KASIH SAYANG...sifat memberi dengan penuh kasih sayang kepada keluarga,sahabat,saudara seagama,masyarakat sekeliling.mampukah aku untuk memupuk rasa kasih dan sayang kepada mereka?mampukan aku menjaga maruah mereka jika rasa kasih dan sayang tidak dapat aku berikan?mampukah aku menjaga hati mereka?tiada sifat kasih sayang mungkin hanya akan menimbulkan rasa dendam,iri hati,buruk sangka dan hasad dengki..berkali2 aku memperingati diri supaya menjauhkan dari sifat2 tersebut..mungkin aku tidak sepenuhnya memberi rasa kasih dan sayang kepada mereka..sebab itulah sifat2 tersebut sentiasa berada dlm diri

ERTI HIDUP PADA MEMBERI....

24 July 2009

Aku Terima Nikahnya

mlm td,berjaya gak aku habiskan mmbaca buku nih.mayb ada yang tergelak bile tahu aku mmbaca buku yang begini memandangkan aku belum bkahwin dan takde planning nk kawen pun dalam ms terdekat ni..dan buku ni bukan lah sebuah novel tp sebuah buku yang bleh aku katakan sbgai bhan ilmiah..

Aku terima nikahnya adalah sebuah buku yang diceritakan oleh ustaz hasrizal berdasarkan dari pengalaman hidupnya sendiri..aku agak kagum gak ngn cara penceritaannya yang sgt santai tp ckup berisi yang mmbuatkan kite akan berpk ape yang disampaikan tu benar belaka..

sesuatu yang menarik dalam buku ni adalah pesanan-pesanan ustaz hasrizal tentang perkahwinan.bagaimana konsep perkahwinan itu perlu difahami oleh mereka yang berhajat kepadanya.

ramai yang melihat perkahwinan ni adalah tiket untuk halalkan ape yang haram dlm hubungan.tapi maksud perkahwinan adalah lebih jauh dari tu.perkahwinan adalah untuk memupuk erti kesefahaman,keterbukaan,saling menyokong antara satu sama lain,tanggungjawab,sabar dan bertolak ansur..sudahkah anda bersedia ke arah itu?

buku ni gak bleh dijadikan sbg panduan dan peringatan untuk kita mencari pasangan hidup dan dalam masa yang sama menjaga hubungan itu supaya mendapat keredhaan Allah dan bersedia memikul tanggungjawab supaya memperoleh keluarga yang bahagia.jangan mencari pasangan hanya untuk mengelak kesunyian..tp berpasanganlah dengan ada tujuan.pesanan ustaz lg,jangan bercouple jika tiada perancngan untuk berkahwin dalam masa terdekat

perkahwinan bagi mereka yang telah memperolehinya adalah antara nikmat terbesar yang dianugerahkan Allah.jagailah ia dengan penuh kemurnian dan kesempurnaan.

bagi yang belum kawin cam aku nih (nasihat utk aku gak) - ingatlah, bahawa Allah tidak pernah mungkir dengan kata-kataNya bahawa manusia ini diciptakan berpasang-pasangan. Pohonlah janji Allah itu lewat munajat kita. Kalau sampai saat ini belum ketemu, ketahuilah bahawa Allah masih mahu mendidik kita supaya kita lebih bersedia apabila tiba masanya. Mungkin juga kita inginkan sebuah perkahwinan kerana kesunyian..tp hakikatnya kita belum bersedia untuk menggalas tanggungjawab dan kurangnya sifat bertolak ansur sesama insan.Jangan bersedih.perbaikilah diri kita dahulu sebelum berkongsi hidup. bersabarlah



erti hidup pada yang memberi..

kebiasaannya apa yang kita lakukan mungkin kita akan menharapkan balasan..tetapi yang sebenarnya KEIKHLASAN itu sungguh besar nikmat dan hikmahnya..jika ikhlas sentiasa dipupuk dalam diri mungkin hidup akan lebih bermakna dan bahagia..


ps:thanx kak ya sbb bg pinjam buku nih.aritu tgk cite surga cinta pun touching gak..huhu

20 July 2009

JANGAN AMBIL MUDAH - info jerawat

DAHI
Haba bad an melampau, peredaran darah tidak baik. Minda dan bad an, mungkin terlampau letih.Stress Kumpulan ini biasanya panas baran Nasihat : P upuk tabiat tidur awal, bangun awal. Dapatkan tidur yg cukup dan minum air banyak

HIDUNG
Jerawat di batang hidung bermaksud tulang belakang kita mungkin bermasalah Di hujung hidung mungkin kerana haba perut melampau dan sisitem penghadaman tidak normal Di salah satu hujung hidung pula boleh dikaitkan dgn ovari atau sistem reproduksi

DAGU
Fungsi buah pinggang terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah. Kaum wanita mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin berpunca drpd haid yg tidak teratur dan sistem peranakan yang bermasalah.

PIPI KIRI
Fungsi hati mungkin kurang lancar termasuk dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah.

PIPI KANAN
Fungsi paru-paru mungkin tidak normal

PADA BADAN (BELAKANG & DEPAN)
Sistem perkumuhan yang bermasalah, sembelit. Amalkan pemakanan yang sihat dan mengikuti piramid pemakanan bagi mempastikan toksin tersingkir dengan lebih baik.

14 July 2009

blogging

ade orang bertanyakan aku ape besnye berblog nih?pada pandangan aku,byk juga kebaikan dalam berblog nih..antaranya

-Sebagai tempat perbincangan di ruang komen atau chat box dari pelbagai lokasi di seluruh dunia.
-Melatih kemahiran menulis, walau dalam pelbagai bahasa.
-Melatih kemahiran seni reka digital, terutama design blog, kod CSS atau ‘blog skin’.
-Tempat menyampaikan idea, gagasan atau tugasan, jika Anda seorang pensyarah, atau guru.
-Tempat untuk seseorang itu berkongsi cerita kisah suka, duka,keperitan,keceriaan dan sebagainya

blog juga mempunyai beberapa kategori
1.blog peribadi
2.blog perniagaan
3.blog informasi
4.blog komuniti

secara jujurnya,blog aku ni aku nak kategorikan sebagai blog peribadi..hehe..sbb kat blog ni aku suke bercerita tentang hal peribadi aku..pasal hidup,kerja,keadaan sekeliling,family...ya..aku ingin berkongsi dengan pembaca (klu ade yg nk bc la)..fakta2 ni aku xbrapa reti nk bercerita..byk yang aku copy and paste dr sumber lain.tapi bile anda bercerita tentang diri anda di dalam blog,mungkin anda akan terdedah kepada perasaan2 yang tidak elok dari pembaca2..contohnya perasaan hasad dengki,bersangka buruk,perasaan cemburu dan sebagainya..

sebagai contoh,jika anda bercerita tentang kepenatan anda di tempat kerja,mungkin ada pembaca yang akan meluat dengan keluhan anda..mungkin mereka akan berkata "ah..macam die sorang yg bekerja dlm dunia ni" ataupun kamu upload sebanyak2 gambar makanan yang kamu masak.tujuan kamu hanya untuk berkongsi menu atau sebagainya..mungkin ada pembaca yang akan membuat spekulasi mengatakan "konon la tu pndai masak pastu tunjuk2 kat blog..nak biakan lelaki/perempuan terpikat la tu"..itu mungkin kata-kata pembaca2 yang berbagai2 perasaan negatif ketika membaca blog anda.aku pun pernah juga berperasaan begitu..tp tahukah anda pembaca sekalian..dengan berperasaan begitu ia hanyalah akan merugikan diri anda sendiri.anda akan berfikiran negatif,berburuk sangka,dan jika anda bercerita kepada orang lain pula mungkin akan menimbulkan perasaan tidaksenang hati dan membawa kepada umpatan atau fitnah..tidak penatkah anda untuk memikirkan sesuatu benda yang sebenarnya tiada apa-apa?

marilah kita sama-sama mengubah persepsi kita kepada blogger yang suka menceritakan kisah hidup seharian mereka.bukankah sesuatu yang menyeronokkan jika kita tahu perkembangan kawan2 kita melalui blog,bukan?kepada sesiapa reader yang menjadikan blog sebagai sumber untuk dijadikan bahan cacian,umpatan,carutan,silalah tinggalkan blog aku nih..tidaklah kamu berasa panas hati dan tidak puas hati nanti.mungkin kamu hanya sesuai untuk membaca blog berbentuk fakta sahaja!

Kerugian Berburuk Sangka (Su'uzh Zhan) dan fitnah


berburuk sangka

1. Mendapat Nilai Dosa
Berburuk sangka jelas-jelas merupakan dosa, karena disamping kita tanpa dasar yang jelas sudah menganggap orang lain tidak baik, berusaha menyelidiki atau mencari-cari kejelekan orang lain. Juga akan membuat kita melakukan dan mengungkapkan segala sesuatu yang buruk tentang orang lain yang kita berburuk sangka kepadanya. Allah swt. berfirman, "Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebagian dari prasangka itu adalah dosa." [QS. Al-Hujurat (49): 12]


2. Dusta Yang Besar
disabdakan oleh Rasulullah saw., "Jauhilah prasangka itu, sebab prasangka itu pembicaraan yang paling dusta." (HR. Muttafaqun alaihi)

3. Menimbulkan Sifat Buruk
Berburuk sangka mengakibatkan munculnya sifat-sifat buruk lainnya yang sangat berbahaya, baik dalam perkembangan pribadi maupun hubungannya dengan orang lain. Sifat-sifat itu antara lain ghibah, kebencian, hasad, menjauhi hubungan dengan orang lain, dan lain-lain.
Dalam satu hadits, Rasulullah saw. bersabda, "Hendaklah kamu selalu benar. Sesungguhnya kebenaran membawa kepada kebajikan dan kebajikan membawa ke surga. Selama seseorang benar dan selalu memilih kebenaran, dia tercatat di sisi Allah seorang yang benar (jujur). Hati-hatilah terhadap dusta, sesungguhnya dusta membawa kepada kejahatan dan kejahatan membawa kepada neraka. Selama seseorang dusta dan selalu memilih dusta, dia tercatat di sisi Allah sebagai seorang pendusta." (HR. Bukhari)

fitnah

Firman Allah bermaksud: “Wahai orang yang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara tidak diingini, dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)


Dosa membuat fitnah digolongkan sebagai dosa sesama manusia. Justeru, dosa itu tidak akan diampunkan Allah, melainkan orang yang difitnah itu memberi keampunan terhadap perbuatan itu. Mungkin ramai menyangka perbuatan menyebarkan berita fitnah sekadar satu kesalahan kecil. Sebab itu, perbuatan seumpamanya dilakukan seperti tiada apa merugikan.
Hakikatnya, dosa membuat fitnah menjauhkan diri dari syurga. Sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Tidak masuk syurga orang yang suka menyebarkan fitnah.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim). Dosa menyebar fitnah umpama api membakar ranting kering kerana ia cepat merebak dan akan menjadi abu sepenuhnya. Dosa menyebar fitnah menyebabkan pahala terdahulu dihilangkan sehinggakan penyebar fitnah akan menjadi muflis di akhirat nanti.
Rasulullah bersabda lanjut: “Jika kamu berkata mengenai perkara yang benar-benar berlaku pada dirinya bererti kamu mengumpatnya, jika perkara yang tidak berlaku pada dirinya bererti kamu memfitnahnya.” (Hadis riwayat Abu Hurairah)
Larangan mencari dan membocorkan rahsia orang lain jelas dilarang Allah seperti dijelaskan dalam firman-Nya bermaksud: “Dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang lain.” (Surah al-Hujurat, ayat 12).
Fikir-fikirkanlah, Jika masyarakat Islam sendiri boleh berperang sesama sendiri kerana fitnah dan buruk sangka, apatah lagi masyarakat majmuk? Jika benar sekalipun beberapa berita, tetapi jika menyebarnya tanpa konteks ia seolah-olah menyiram minyak di atas bara api.
NAUZUBILLAH MINZALIK

12 July 2009

HURM...



PENAT !



06 July 2009

SEJARAH TRAGEDI PENYAKIT BAWAAN KHINZIR



Dikatakan jumlah kematian berlaku dalam tempoh yang singkat dan wabak ini pada ketika itu adalah antara wabak yang membawa kematian yang cukup besar jika dibandingkan dengan lain-lain wabak penyakit moden pada masa itu. Dan setelah dibuat kajian terperinci, ternyata punca wabak ini adalah daripada kuman virus yang datangnya daripada babi. (source: The Civil Aboliotionist, New Pig Virus Capable of Infecting Human, New York, 1998 )

Pada tahun 1957 satu wabak yang dinamakan sebagai Asian Flu dan juga wabak yang menyerang Hong Kong pada tahun 1968 adalah berkemungkinan berpunca daripada binatang ternakan, sebelum ianya menjangkiti babi. Di dalama babi pula, virus ini berubah kepada bentuk yang lebih berbahaya, sebelum ianya menjangkiti manusia. wabak-wabak ini telah meragut nyawa lebih 2 juta orang. (source: Sun 26 Mac 2000, The 1918 Flu Pandemic: What Have We Learned From This? pg 1, iafrica.com/ ) Betul ke virus boleh berubah dalam bentuk yang lebih bahaya di dalam khinzir?

Jawapan kepada soalan ini telah dijawab oleh Alex Fano, pengarang sebuah buku terkenal Lethal Laws - Animal Testing, Human Health and Environmental Policy. Beliau juga adalah Pengarah Medical Research Modernisation Committee. Di dalam buku tersebut, beliau telah mengesahkan, kuman-kuman virus daripada babi ini mampu berubah dan menjadi lebih berbahaya atau mutations, daripada semasa ke semasa.

Manakala di sekitar tahun 50an pula, kita dikejutkan dengan cacing trichina daripada babi yang menjadi penyebab kepada penyakit trichinusis. Tidak ada ubat yang boleh mennyembuhkannya pada ketika itu. Dan oleh kerana itu, satu amaran telah dikeluarkan di Amerika tentang bahaya memakan daging babi. Amaran tersebut telah dikeluarkan di Washington Post bertarikh 31 Mei 1952 dan dikeluarkan oleh Dr. Glen Shepard. [Source : Washington Post , 31 Mei 1952 ]

Virus-Virus Daripada Khinzir

Ternyata amaran yang dikeluarkan daripada firman Allah telah mula dapat disyukuri oleh mereka-mereka yang beriman dan mentaati perintahNya. Pelbagai kajian mula dibuat secara lebih terperinci.

Di dalam Journal of Virology 1997, dilaporkan kajian yang dilakukan oleh 12 orang pakar-pakar sains yang diketuai oleh Dr. Yoshihiro Kawaoka, dari Universiti Wisconsin. Pertemuan mereka jelas menunjukkan, pada kerongkong babi ada sel-sel tertentu yang mampu mengubah pelbagai kuman virus kepada bentuk yang berbahaya kepada manusia. Saintis- saintis menganggap babi sebagai mixing vessel atau 'tempat pelbagai kuman dikumpulkan untuk diubah kepada bentuk yang berbahaya'. [source: The Detroit News, Scientists Discover the Infection Route Between Bird Virus and Pigs, Robert Cooke, Okt 20,1997]

Di dalam BBC News pula, pada 29 Oktober 1999, telah memfokuskan penemuan para saintis yang menunjukkan, virus babi menjadi punca berlakunya wabak-wabak yang paling teruk di dalam sejarah dunia perubatan moden pada tahun 1918. Saintis-saintis mendapati wabak-wabak yang menyerang Hong Kong pada tahun 1968 juga berpunca daripada virus babi. [source: bbc.co.uk/hi/english/health/newsid_489000/489385.htm ]

Mengikut kajian itu juga, virus binatang yang biasanya tak menjangkiti manusia bertukar menjadi kuman yang berbahaya yang menjangkiti manusia, selepas memasuki sel-sel di dalam babi ini. Penemuan ini mampi memberi jawapan kepada punca empat wabak penyakit demam selsema flu yang menyerang dan membunuh jutaan manusia pada abad ke 20.

Penyakit-penyakit ini bermula dengan serangan Spanish flu pada 1918, diikuti Asian flu pada tahun 1957 dan Hong Kong flu pada 1968 dan Russian flu pada 1977. Kajian-kajian oleh saintis ini menunjukkan kuman-kuman pembunuh ini dikeluarkan oleh babi sebelum menjangkiti manusia sejagat, terutamanya pada tahun 1918. [ source: Centres For Disease Control & Prevention, Pandemic Influenza, USA 2000]

Menurut Dr. Virginia Hinshaw pula, Dekan di Graduate School University Wisconsin-Madison, virus sentiasa berubah kepada bentuk lain dan babi merupakan suatu takungan yang mampu mengubah virus flu kepada bentuk yang lain dan sistem pertahanan manusia tidak mampu untuk menangkis daripada serangan-serangan ini. [Source: Your Health, Flu Fighters, Research for University of Wisconsin-Madison, wisc.edu/chancellor/yourworld/45.html ]

Pada bulan November 1997 pula, Dr. Robinson Weiss daripada Chester Beatty Laboratory, London mengesahkan kewujudan virus PERVS di dalam babi dan ini menyebabkan Kerajaan British mengharamkan kesemua aktiviti pembedahan pemindahan alat/organ daripada babi kepada manusia. [source: Campaign for Responsible Transplantation - Press Releases 1998, New Biotech Partnership Threatens Public Health, Oct. 21 1998]

Sebelum itu pada bulan Ogos 1997 pula, saintis-saintis dari Australia telah menemui satu lagi virus dari binatang ini. Ia amat bahaya kepada manusia dan belum pernah ditemui dan dikenali sebagai virus menangle daripada kumpulan paramyxovirus. [Source: Mercola. com, New Pig Virus Can Infect Human, Dr. Joseph Merola, 1998]

Dipetik daripada : www.scribd.com/doc/13593714/Sejarah-Penyakit-Bawaan-Babi

kawen

lokasi : dapur rumah
aktiviti : memotong sayur
topik perbualan : kawen

mak : ida anak cik lilik nk kawen 12hb 12 taun ni

aku : owh...herm..kalau ade orang kampung tanye pasal ima ble ima nk kawen,mak ckp la ima rmai yang minat smpai xtau nk pilih yang mane..nnt xdela diorng ckp ima tak kawen sbb tak laku..hehe..xpun mak ckp ima nk kumpul duit dulu..nk tunggu kaye...

mak : ko jangan lambat2 ima...sementara mak kuat lagi nih...jangan tunggu lama2...umur mak da 67 da ni...tak tau smpai ble mak larat lagi...

aku : ........... (terdiam tak terkate)


hadoi...otak aku bergegar jap...ni lah topik yang akan mak aku bincangkan klu bjumpe dgn aku..tahla..bkn aku xnak..mungkin jodoh tak smpai lagi...bkn mak aku je yang risau..aku pun risau gak..tp bkn sebab aku gatal nak kawen cpt2..hehe...tp aku takut tak sempat nk memenuhi harapan mak aku..

05 July 2009

orang baru




nama penuh : belum diketahui
umur : 5 hari
jantina : lelaki
berat semasa dilahirkan :3.7 kg
kaedah kelahiran : ceaseran


hehehe...ni la anak buah aku yang ke-36..sangat kuat tdo..aku cubit2 pipi suh bangun minum susu pun die xmo bangun..huhu

04 July 2009

kisah ikan keli dan bibik berprofil tinggi

oiyioi...seminggu suda tak mentulis kat blog nih..cam bz je..mmg bz yang amat pun...hehe...bz ngn keje ngn bz uruskan umah tangge...erkkk.uruskan umah tangge?sudah berkahwinkah aku?ohh tidak tidak tidak...hee..bkn sbb aku da kawen..tp sbb akak aku da bersalin da..so..sbagai penjaga rumah bersama,aku terpakse la mentake over keje2 kat umah ni..bz memasak,mengemas rumah,melayan tetamu..huhu..

pagi td da kene bebel ngn mak aku sbb aku da terbangun lambat..akak aku yang dari cheras ngn kajang pun da smpai..trun dapur mak aku suh aku msk tengahari..aku pun dgn semngtnye masak memasaklah..bersilat la bagai aku kat dapur tu..

pas da masak,borak2 ngn akak2...pastu tghari diorng da blk da..pas diorng blk,br aku tanye mak aku diorng xmkn tghari ke kat umah aku..mak aku ckp diorng nk g shoping n mkn kat luar..ler.....penat je aku msk laju2.ingtkan diorng nk mkn skali kat umah aku..kesian lauk aku..aku msk mereka dgn takde kasih sayang..huhu..

ptg plak aku g pasar malam..cari barang2 basah...cari ikan ngn sayur2..aku teringin nak mkn ikan keli masak asam pedas..tp nk beli ikan keli aku takut plak ikan keli tu mkn bende yang pelik2..smpai kat last gerai,ade pacik yang jual ikan keli yang still idup lg..aku tanye pacik tu

aku : ni ikan pelihara sendiri ke pacik?
pacik ikan : ha ah..jgn risau..ikan ni tak bg mknan yang pelik2

fuhh..lega mendengar..then aku bli stgh kilo..dpt lah dlm 6 ekor yang saiznye agak comel..sbb aku mmg tak berape suke ikan saiz besar..ikan tu pun pakcik tu tolong siangkan..huhu..kesian je tgk ikan tu idup2 kene ketuk kepale ngn belah perut..hadoi..cam kejam je..tp dah mmg cara die camtu..nk wat cane..hehe..ni pun 1st time aku bli ikan yang hidup lg..

pastu aku pg usha tudung plak..tgh pilih2 tetibe ikan keli dlm plastik tu melompat2..menjerit lah aku kat kdai tu..sib baik aku pg pasar ngn opismate aku, kak shiela..dpt lah mengcover same2 menjerit..org2 kat kdai tu pun lari sbb dgr kitorng mjerit..pastu kitorang ckp la bli ikan keli idup lg..pastu macik yg lari sbb tkejut tu ckp "ooo..patutla..ikan keli mmg panjang nyawe"huhu..

pasni aku xnk la bli ikan keli idup lg..kepale da kene tetak perut da terburai pun bernyawe lg...huhu..ngeri..terase kejamnye aku...

01 July 2009

sentiasa dalam ingatan

1 julai....

genap 7 tahun pemergiannya....
semoga tenang disana....


al-fatihah



mohd haiqal bin husin (1983-2002)

aikay_hh

29 June 2009

berkalau kalau

Daripada Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu bahawa Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam pernah bersabda:

”Mukmin yang kuat lebih disukai oleh Allah daripada mukmin yang lemah. Namun pada kedua-duanya ada kebaikan. Berjaga-jagalah terhadap perkara yang boleh mendatangkan kebaikan kepada engkau, pintalah pertolongan daripada Allah. Sekiranya engkau ditimpa sesuatu musibah,
maka jangan engkau berkata:
”KALAULAH aku lakukan begini maka sudah pasti lain yang berlaku. Tetapi katakanlah:”Itu merupakan takdir Allah dan Dia melakukan apa yang dikehendaki-Nya, sesungguhnya ‘KALAU’ akan membukakan pintu amalan syaitan.”

[Riwayat Muslim]

kisah cicak


Segala penghuni petala bumbung dan lantai sudah berkumpul.
Mamalia ada, reptilia ada, berdarah panas menggelegak pun banyak, berdarah sejuk yang kuat rajuk pun melata. Semuanya berkumpul di tepi permatang untuk bergelanggang. Mahu melihat hari ini dalam sejarah.
Sebuah pertempuran yang dinanti-nantikan.
Pertandingan memanjat pokok pinang.

30 makhluk ciptaan Tuhan tampil ke depan. Mahu berentap memanjat ke awan. Habuan yang ditawarkan pun agak lumayan. Siapa mendengar pasti tertawan.
Sang murai menjerit girang, tanda persaingan bermula sekarang.
“Ayuh, ayuh! Jangan mudah berputus asa,” jerit sang punai menyorakkan tupai.
“Panjat, panjat! Siapa cepat dia dapat!,” sorak si badak mengusik si katak.
Tupai, katak, beruk dan lotong, memanjat-manjat mara ke atas. Menoleh ke kanan menoleh ke kiri, sesekali mencanak telinga mendengar sorak rombongan rimba. Sorak yang kuat menambah semangat. Sorak yang semangat menambah kudrat.
Tapi pinang bukan sebarang pinang. Licinnya kulit bukan kepalang. Basah pula dek gerimis petang, tidak beranting tidak berdahan. Hanya batang, tinggi kepalang.
Peluh memercik sengalnya tulang, pucuk pinang masih menjulang. Jauh lagi sebuah kemenangan, untuk juara mengecap kejayaan. Satu demi satu peserta jatuh. Letih, sakit, lenguh, tersepuh. Hanya tinggal segelintir yang keras hati, terus mara tidak peduli.
Warga rimba berubah hati, dari dorong kepada maki. Tadi beri semangat kini mencaci mengumpat. Tangan masih bersorak, mulut mengeji mencanak.
“Sudah-sudahlah, jangan ditamak hadiah yang banyak. Benda mustahil jangan kejar sampai terkucil,” ujar sang platipus memuncung-muncung.
“Kalau kamu mahu sangat tawaran itu, datang sahaja ke sarangku, akan kubelanja!” tawar si merak yang megah berlagak.
“Baliklah, hari sudah petang. Ingat di reban, keluarga tersayang” panggil sang itik, terkedek-kedek.
Satu demi satu peserta hilang semangat. Tubuh penat, basah keringat. Kudrat tadi semakin susut, ghairah pagi menjadi kecut. Tupai yang lincah jatuh ke tanah, biawak yang buas tergelincir terhempas. Batang pinang tinggal sebatang, hanya seekor cicak berjuang.
“Hahaha! Bodohnya cicak itu. Entah apa yang dia mahu” ketawa si beruk bermuka buruk.
“Uhuhuh! Cicak tamak tak ingat anak. Mengejar hadiah tak nampak rumah!” ejek sang kancil tak padan kecil.
Cicak terus mencanak.
Batang pinang dipanjat tak kira orang.
Walau panjatnya lesu perlahan, pinang dipanjat mencapai awan. Bayu petang menghembus kuat, cicak bertahan tak patah semangat. Biar pun diri tinggal sendiri, cicak langsung tidak peduli.
Jika tadi semua mengeji, timbul kagum semua berdiri. Kutuk tidak didengar lagi, kata semangat kini kembali. Cicak mula terima sorak, jangan undur teruskan tempur. Hadiah bukan tawaran sebarangan, lumayan sekali jangan disesiakan.
Sampai di puncak, tersenyum cicak. Cita-cita sudahlah nyata. Tahun ini cicak juara. Hadiah lumayan miliknya jua.
Datang wartawan mencari cerita. Bertanyakan rahsia semangat yang waja. Cicak tersenyum tanpa bicara, soalan ditanya, tiada jawabnya.
Fahamlah semua rahsia sang cicak, rupanya dia CICAK YANG PEKAK.
PENGAJARAN
Jika mahu berjaya dalam hidup, sesekali belajarlah memekakkan diri daripada melayan cakap orang, sama ada kritikan, sama ada pujian. Jika sudah ditetapkan hala tuju, terus sahaja mara ke hadapan.


sumber : www.saifulislam.com

28 June 2009

tdo...tak tdo...

lately ni jadual tdo aku sangat teruk...kalau harini aku tdo 1-2 jam sbb tak bileh tdo,esoknye plak sure aku pengsan setgh hari..aku akan tdo lebih dr 12 jam..huhuhu...aku xtau cane nk betulkan blk jadual tdo aku nih...bile dtg time tak ngntuk,guling-guling mcm tenggiling,golek golek cam ayam golek pun aku tetap tak bleh tdo..esoknye plak mmg ade hal yang aku kena bangun awal..mmg dapat tdo dalam 1-2 jam je lah...pastu ble hal tu da settle,ptg or mlm aku mmg trus terpengsan sampai pagi...dasyat tul rs..

sbb penyakit aku ni gak aku bleh tetido mase robot2 transformers tgh bergaduh...hahaha...org lain dgr mmg giler tak puas ati sbb diorng kene beratur panjang sbb nk belikan tket n ade gak yang tak puas ati sbb da cari tiket nk tgk cite tu tp sume da full...yang aku plak da dpt tgk tp tdo dlm panggung..hahaha....nak wat cane...mmg mate xleh tahan..rs cam pas mkn ubat tdo je...tak sedar pape...hadoi...

harap2 bile mak aku dtg, jadual tdo aku akan kembali normal..pg td akak aku da dimasukkan ke hospital...harap2 xde perkara buruk yang berlaku dan semoga akak aku selamat melahirkan baby die...mak aku da on the way dari kg...Yeepee \:D/

27 June 2009

minggu yang hangat

arini aku blk dr opis kul 1 pagi..huhu...system ade bende yang kena ubah..ade kene wat function yang kitorng tak penah buat dengan menggunakan ATK framework. so dr petang aku ngn project manager aku sama2 men-try function tu smpai bleh jalan..memule aku cam da giv up da..mengantuk smpai tersengguk2 da aku tunggu pm aku settlekan function tu..sgt bersemangatlah pm aku tu.slalu je aku rs serba salah dgn die.yela..klu ade bende tak settle,seboleh2nye die akan settlekan time tu gak..klu harapkan aku,jgn harap la..klu rs da busan asyik wat tak dpt2 mmg aku bungkus latop pastu blk umah tdo..heehe...mayb aku kene jdkan pm aku sbgai idol aku..br semangat wat keje..hehe..

ptg smlm lak aku pg ke hietech padu untuk discuss pasal integration system..aku rs cam otak aku bergegar sbb kena ingtkan blk bende2 yang aku blaja ms kat Utem dulu. byk term2 yang aku da tak ingt..huhu..business inteligent la..EIS..MIS...reverse engineering..hehe..discussion tu pun ade involved ngn project management gak..adoiyai..byk betul la yang aku kene blajar..ms miting tu aku cam tak tau pape..nk kuarkan pendapat pun cam xtau nk bg pendapat ape..sib baik pm aku ade..die menjwb sume soklan ngn yakin je..mcm sume bende mmg die terer..tp ble otw nk blk,dlm kete,aku tanye la soklan2 yang didiskuskan kat hitech padu tu..pastu br pm aku ckp sbnrnye die main ckp je..xpenah buat pun..tp penah dgr..die ckp xpe...blk kang kite study la...hahah..camtu rupenye...papehal kene jwb ngn yakin...

lagi 1 experience yang aku dpt dlm minggu ni ialah pegi dgr tender briefing..haha..aku pun xtau nape lak aku yang kene pegi...padahal company aku ade org sales n marketing..nk kate org tu bz tak pun..agak tak puas ati gak la..da la gaji lg tinggi..saba jela...tp xpe...aku bleh blaja something new kan?(haha...ayat pujuk hati)

so skang aku da tau da cane cara2 nak participate untuk dptkan projek tender nih...rupe2nye mmg leceh gak procedure die..project yang aku dengar tu pun mungkin bernilai jutaan ringgit...company yang datang ke tender briefing tu pun lebih dari seratus company...wahh..mmg sgt kena compete la..besenye goverment akan pilih company yang tawarkan harga yang paling rendah..tp setiap company kena buat culculation supaya tak mendatangkan kerugian kepada company...so mmg kena betul2 calculate la..pastu sume requirement yang diperlukan perlu dipenuhi...susa gak dari seratus company nk pilih satu je..klu terkurang cket je mmg confem kene reject lah..

masa tender briefing gak, aku ade tau pasal e-perolehan dan credit data center (CDC)..so minggu ni mmg byk benda yang aku blajar lah..minggu depan pun jadual aku penuh ngn miting n training...huhu...bile la gaji nak naik...

26 June 2009

hati berdebar otak bergegar


bdebar-debar plak ati aku..sok aku akan menghadiri majlis perkahwinan besfren aku..norashikin aziz.heh.die yang nk kawen pesal plak aku yang berdebar kan?hahaha..tahla..aku harap majlis die berjalan dengan lancar..memandangkan semasa persediakan menjelang hari bahagianya,beberapa masalah telah timbul..tp Alhamdulillah sume dapat diatasi..aku pun ditugaskankan untuk jd pengepitnya esok..haha..pengapitlah..bukan pengepit..1st time aku jd pengapit org nih..tp klu adik die available,adik die je la kut yg jd pengapit..aku just standby je...

debaran ke-2 aku plak pasal akak aku nk melahirkan baby yang dijangkakan akan lahir pd 4 julai..aku pun bdebar2 gak sbb yang 1st dulu die bersalin secara caesarean. harap2 kali ni dapat bersalin normal dan selamat melahirkan baby yang comel.mungkin jadual harian aku akan bertukar sepanjang proses akak aku berpantang..akak aku berpantang kat rumah bangi je..mak aku pun dpt dtg ke kl selama seminggu je.so aku lah yang mungkin kena jaga makan minum akak aku..hehe...xpe2...sume tu bisa diatur..xsaba aku nk dpt anak buah baru..tak saba nk tgk izzat jd abang





25 June 2009

SEBAB-SEBAB HATI TIDAK BAHAGIA



Antara mazmummah utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah :
1. Pemarah paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak terang. (sape nak dekat kalau asyik nak marah ajer..bawak2lah senyum..tentu org tak takut nak dekat punyer..

2. Pendendam tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung. (ini kes dendam kesumat lahh nie..)

3. Hasad dengki - amalanya hangus akibat hasad dengkinya itu (tak elok dengki mendengki nih..)

4. Bakhil - sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta,kesenangan, pangkat dll. dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. (rezeki yang diberi oleh Allah elok dikongsi bersama..-derma) Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui maknusia

5. Tamak orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut...walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis jugak...lagipun org tamak selalu rugi.. ** Ingat ! yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita. (mungkin ada hak orang lain di situ) Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.

6. Tidak sabar andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. (oleh itu banyak2kanlah bersabar bila hadapi dugaan..cthnyer time keja banyak..tetap maintain vogue walau keja bertimbun atas meja..heh..heh..)

7. Ego - ibu segala mazmumah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar ...pasal semua org ader egonya sendiri..cuma tinggi/rendah tahap keegoan tersebut...

8. Riak -terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakon-lakon di depan orang.Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. -Allah marah kalau kita riak..takabbur dgn aper yg kita ada...

9. Cinta dunia -tidak dapat menderita, ...dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu. biler mati cuma bawa amalan dan doa anak yg soleh/solehah... Cinta dunia merupakan "neraka dunia" kerana dunia itu "panas" akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.Kesimpulannya, yang meragut kebahagiaan sebenarnya bukanlah secara TOTALnya disebabkan kemiskinan, musibah, kesibukan dllnya. tetapi ialah MAZMUMMAH.

Makin tinggi mazmumah seseorang, makin ia tidak BAHAGIA.Samada bermujahadah atau biarkan saja mazmumah itu, kedua-duanya tetap menderita tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia jua akhirnya. So..sama-samalah kite sentiasa ingat mengingati antara satu sama lain...andai kita terleka dengan dunia ...buruklahh padahnya.

24 June 2009

aiyaiyai...

jam menunjukkan hampir pukul 4 pagi..tak tau mengape sejak kebelakangan ini payah betul nk melelapkan mate..xtau lah mengape..ditambah dengan berita kematian rakan membuatkan aku makin tak mampu nk melelapkan mata..semakin lama semakin byk kenangan tentang arwah yang bermain di otak ku yang agak bergegar skang ni..rakan2 yang lain pun begitu..masing2 masih terkejut dengan pemergiannya..

setiap yang hidup pasti akan mati....
kite yang masih hidup perlu meneruskan perjalanan....
setiap detik dan saat perlu bersedia dengan segala ketentuan...
mati itu pasti...
tp tiada siapa yang tahu bila waktunya diri kita akan dijemput oleh-Nya

kehilangan..

semalam, aku telah dikejutkan dengan berita bahawa salah seorang dari rakan kami iaitu afzal fadzi telah kembali ke rahmatullah akibat kemalangan jalan raya.ini adalah kali ketiga aku kehilangan orang yang agak rapat..pemergiannya amat dirasai..kenangan bersamanya ketika kami slalu lepak beramai2 bersama tidak dapat aku lupakan..arwah seorang yang baik,kelakar dan gelagatnya yang sentiasa bersemngat ketika mmbuat sesuatu perkara atau berceritakan sesuatu perkara kadang2 mencuit hati kami.semoga rohnya dicucuri rahmat dan di tempatkan digolongan orang-orang beriman..

Al-Fatihah Mohd Afdzal Mohd Fadzi 7/7/1984 - 22/06/2009

berita tentang arwah afdzal

21 June 2009

aku dipinang orang?

pada hari itu,rumah ku telah didatangi oleh beberapa org tetamu yang tidak di kenali..masing2 memakai pakaian yang sopan..yang perempuan ayu memakai baju kurung..yang lelaki ada yang berbaju melayu dan ada yang berkemeja kemas..ibu ku menyuruh ku pergi ke dapur untuk membuat air dan juadah yang boleh dihidangkan kepada tetamu...aku melihat mereka membincangkan sesuatu bersama ibu ku..tetapi aku tidak mendengar butir bicara mereka..

beberapa ketika..ibuku memanggil ku...dengan sopan dan penuh keayuan,aku menghampiri ibu..dan bertanya kan ibu

aku : ade ape ibu?
ibu aku : tetamu kite ni datang dr tutt...diorng dtg ni bawak hajat
aku :hajat?hajat ape?
akak A : camni ima...akak datang ni nk meminang ima untuk suami akak..sudi tak ima terima pinangan akak untuk suami akak?
aku : (dalam hati)..what?pinang untuk suami?hilang akal ke ape?apesal akak ni baik sgt?

aku hanya terdiam..terkejut mungkin..akak yang baik hati tu menyambung lagi..

akak A : xpelah..ima pk la dulu...suami akak ni nk sangat beristerikan ima..kalau ima sudi terima,besar hati lah akak terima ima sebagai madu akak

huh..terberenti jap jantung aku..baiknye akak ni....betul2 ikhlas ke ape...tetapi aku hanya mampu berkata2 di dalam hati..mulutku seakan2 terkunci...kenapa aku tidak mampu bersuara..

akak A : ima pk la dalam masa seminggu ni..nnt seminggu lagi akak dtg lg bertanyakan jawapan dari ima

aku : baiklah kak

hah?itu je yg aku mampu jawab?

seminggu berlalu....aku didatangi lagi tetamu yang tidak diundang itu

akak A : macamane ima?da habis pk?suami akak ni seorg yang baik hati..bertanggungjawab..dan seorang yang adil..akak tak kisah klu kita berkongsi kasih..kite boleh bersama2 menjaganya kelak

huuuhh...baiknye akak nih...ade lagi rupenya isteri yang sanggup dimadukan dan boleh memilihkan isteri kedua untuk suami..kagum aku...

aku menarik nafas panjang2..dan dengan tenang aku menjawab

aku : akak..saya hargai kebaikan akak tu..inilah pertama kali saya berjumpa dengan isteri yang sanggup berkongsi kasih suami dgn perempuan lain..saya sangat kagum dengan akak..tapi,saya terpaksa menolak hajat akak tu..sbb saya mmg tidak mahu bersuamikan suami orang..mungkin akak tak kisah untuk berkongsi kasih..tp saya tidak mampu..jadi saya nk mintak maaf dengan akak..saya terpaksa menolak hajat akak tu...

akak A : apa??tergamak ko menolak?nah amik ko!!DUSH2...

bibir ku terasa sakit..ku raba bibirku..berdarah...huh..apehal akak nih?gile ke ape?aku xnk kawen ngn laki die apesal aku lak kene tumbuk..isk...

DUSH!!!

kepala ku berpinar...hidung ku terasa sakit....


DUSH lg sekali...kali ini mata aku pula terasa sakit...aku terkulai layu tanpa ada sesiapa yang menolong...aku kehairanan..kenapa sampai begini skali?apa salah aku?kepalaku sakit dan aku hanya nampak kegelapan..dan aku pengsan..

beberapa minit kemudian aku tersedar..aku memegang mataku,bibir ku,hidung ku...semuanya masih dalam keadaan elok..tiada darah...dan aku kini berada di bilik ku..di atas katil ku...

ohh rupa2 nya aku bermimpi...fuhhh

happy father's day

SLAMAT HARI BAPA...


kepada yang dah jd ayah atau pun ayah kepada member2 aku sume,ayah kepada anak2 sedara aku,aku nk ucapkan slamat hari bapa...

dulu masa aku berayah lg,aku rs aku tak penah wish slamat hari bapa kepada ayah aku.aku pun xtau kenapa..aku pun xtau ms zaman skolah dulu sambutan hari bapa ni dah wujud ke?klu mmg dah wujud tp aku xtau,nmpk sgt aku mmg tak mengambil tau..hahaha...truknye..xpela...xkan nk tunggu hari bapa je br nk special2 ngn ayah kita..tiap2 hari pun sepatutnya adalah hari yang special utk mereka..chewah (xkn nk tiap2 hari bg prezen kut).hehe...lagipun besday ayah aku mmg dekat2 dengan tarikh hari bapa.sbb tu xpasan pasal ari bapa kut..(ceh alasan)

kepada member2, sempena hari bapa nih korang wish lah kat ayah korang n bg la sesuatu yang special utk mereka..jgn smpai terlambat dan korang akan rs terkilan..selagi hayat mereka ada, cubalah utk membahagiakan mereka..betapa besar pengorbanan mereka dari kite dalam perut ibu smpailah kite besar..slagi ada masa,balas lah segala pengorbanan mereka..

aku hanya ada mak..dan sebolehnye aku cube membalas pengorbanan die dan membahagiakan die sblm terlewat

20 June 2009

kenape saya perlukan kereta saya

herm..tajuk cam tajuk karangan budak darjah 1 kan..teringt zaman2 sekolah dulu..hhehe

pejam celik pejam celik dah 2 tahun da aku ade lesen kereta..dan semalam aku br tuka lesen P aku kepada lesen full. ms drive pas dapat lesen full tu terasa sesuatu perasaan yang luar biasa..haha..mungkin disebabkan tempoh percubaan telah tamat..da xde da marit2 tu (yeke?aku lupe la pasal merit tu camne).

pejam celik pejam celik gak, rupe2nye dah setahun lebih aku mempunyai kereta sndiri yg aku dpt dengan hasil titik peluh sendiri.huh..bangganye..wpun hutang piutang aku makin byk,tp aku tak kisah sebab kereta aku tu byk jasanya..

dengan ade kereta aku tak payah nk susahkan orang lain klu nk pegi mana2..aku plak jenis tak suke menunggu dan ditunggu..tak payah nk susahkan diri utk naik public transport yang perkhidmatannya kadang2 camharam..zaman skang ni aku rs cam berkereta adalah satu keperluan (tp pada org yang tak segan nk tumpang2 org dan rela menunggu public transport berejam2 mungkin rs tidak berkereta tu suatu penjimatan).

dengan ada transport sendiri ni aku rs aku dpt hidup berdikari..tak bergantung pada org..walaupun gaji aku ckup2 makan,tp hidup aku cam bebas..ble nk shoping,bleh shoping smpai penuh bonet tanpa memikirkan perasaan tuan kereta apabila bonet penuh dengan barang org lain,ble jiwe kacau,bleh drive tanpa tujuan sambil mendengar radio,ble tensen,bleh drive laju2 sampai rs puas(kdg2 je aku buat yang nih).ble lapar boleh pegi ke kedai makan berhampiran..bleh slalu tolong org dan mengurangkan kite menerima bantuan org (tangan yang memberi lebih baik dr tangan yang menerima..cheewahh)

tapi bile berkereta ni byk bende yang kene korbankan..hidup mungkin tak berapa mewah..tak bleh nk shoping2 sakan melainkan anda ade kad magik(owh aku sudah ada kad itu tp rsnya kad itu telah membunuhku..tak lama lagi aku bunuh kad tu plak)..sebulan mungkin kena spend dlm 3ratus utk bg minum kete..ckup 3 bulan kene pegi service..klu ada problem byk lah spare part yang kene tuka..genap setaun kene byr road tax dan insurance plak..separuh dari gaji hanya untuk kereta..blum lg bil2 dan hutang2 yang perlu dibayar..mmg kadang2 budget bulanan aku smpai -ve..huhu..mana nk korek duit?tp stakat ni alhamdulillah aku xde la ujung bulan sesak sampai xde duit nk makan atau smpai pinjam duit org (aku pun xtau cane ade duit lebih pdhal ble wat budget sume -ve..pastu overhead sume dpt byr)..kadang2 ade duit lebih utk bg pinjam org lg..pelik2..hehe..

dengan ada kereta gak byk benda yang membahagiakan bleh dilakukan..contohnya membawa anak-anak sedara bersiar2,membawa mereka ke kedai (kanak2 mmg suka berjalan2 menaiki kereta bukan?)melihat kanak2 gembira adalah sesuatu yang sgt membahagiakan.selain tu aku dpt membawa mak aku berjalan2 juga..aku boleh bawak mak aku ke mana mak aku nk..yelah..mak aku single mother yang tak tau membawa kereta atau motor..kalau aku tak dapat nk bwk mak aku mungkin mak aku terdetik kat hati die "klu arwah suami ada lagi mungkin tak macam ni"..huhu..tidak....tidak..tidak..jgn lah terdetik kat ati mak camtu.seorang anak takkan biakan ibu bapa dalam kesusahan kan?

berkereta juga memudahkan aku untuk slalu pulang ke kampung..dulu sblm aku berkereta,perjalanan ke kampung macam sesuatu yg amat memenatkan..yelah..dr umah naik teksi utk pg stesen komuter..dr komuter tuka ke star LRT utk smpai ke puduraya..kat puduraya bersesak2 plak utk cari tiket..ble da dpt tket naik bas menuju ke kampung..dah smpai hentian bas,pegi cari bas mini plak yang msuk ke kawasan kg aku tu..cube kire brape public transport yang aku kene naik utk 1 perjalanan balik ke kampung..huhu..

ble ade kereta,aku bleh blk kg dengan mengambil ms hanya 2 jam setengah..nk blk setiap minggu pun xpe..(tp duit xde).pastu dr kg,tau2 je lah mak mesti nk bwkkan macam2 benda..pisang lah,sayur2 lah,nasi lemak lah..(sebenarnya aku yang nk bwk)klu musim buah mmg penuh lah satu kereta..sumbat lah mana yang bleh sumbat.tp aku tak kisah..aku rs tu pun sesuatu yang sangat membahagiakan..sbb ms aku naik bas,nk bwk bnyk benda tp xleh sbb tak ckup tgn nk bwk..tensen je rs.

kerja aku pun memerlukan aku berkereta..kadang2 aku perlu berjumpa client dan menghadiri miting(klu company aku ade kereta dan driver mungkin bleh bertahan lg.hehe)

so,kenape saya perlukan kereta saya?sbb saya memang memerlukannya..hehehehe




07 June 2009

ganu kite


pertengahan bulan yang lalu, sands consulting sdn bhd telah mengadakan company trip ke terengganu..aktiviti utama yang dirancangkan adalah mencandat sotong dan snorkling di pulau kapas..so kami bertolak dari bangi pada jam 10stgh pg dengan menaiki bas yang telah disewa.perjalanan mengambil masa kira2 9 jam..huh!perjalanan yang agak lama..
kami tiba pada jam 7 ptg..dan kami telah menginap di Anguilia beach resort di daerah Marang..

aktiviti pertama : candat sotong

selepas mendapat bilik dan meletakkan barang masing2 kami terus bergerak ke jeti pulau kapas untuk mendapatkan bot untuk kami pergi mencandat sotong.kami telah diberi kepada 2 kumpulan iaitu kumpulan team moon dan kumpulan team bikay...pembahagian kumpulan ini adalah untuk mengadakan perlawanan kumpulan mana yang berjaya menangkap sotong paling byk..kami telah dibawa ketengah laut dgn menaiki 2 buah bot..sepanjang perjalanan kami dapat melihat ikan yang melompat2 secara berkumpulan..kelihatan sungguh comel sekali ikan2 tersebut. tiba di lubuk sotong,pakcik bot beri kami alat mencandat setiap seorg.kami pun memulakan aktiviti mencandat...cara mencandat seperti bermain layang2 ataupun gaya berdikir barat lagu ewow bulan..pencandat(erp betul ke pekataan ni) perlu menarik2 tali candat supaya sotong tersangkut di cangkuk candat (sori aku tak tau term yang betul..main belasah je nih)..lenguh gak tangan sbb sentiasa kena menarik2 tali candat tu..tak macam pancing ikan,bleh tinggal je joran tuh..nmpk joran gerak2 maknenye ade la ikan yang tersangkut..tp candat sotong nih lain cket..kite kene rs candat tu berat dr biasa atau tak..klu rs2 cam berat try tarik tali tu smpai atas..nasib2 ade la sotong yang tersangkut..sotong ni tak meronta pun..tp die akan menyemburkan dakwat hitam ble naik ke permukaan..so ms nk tarik sotong tu berjaga2 lah supaya tak terkena dakwat hitam tu...so ni pengalaman pertama aku..agak menyeronotkan lah..bertambah seronok bile aku the only one pompuan yang dpt sotong...hehe...yg lain2 tu smpai lenguh2 tangan sotong xmo sangkut gak..xpe..bleh exercise tangan..hehe...selepas lbh kurang 4 jam duduk atas bot da rmai yang mabuk2 laut..aku lak rs tak puas lg nk bercandat..

tibe-tibe...

enjin dan lampu bot terpadam...dan terhidu bau hangit.alemak kami sume da terdiam kecuakan...dala kat tgh2 laut..erkk...bile pacik bot check2 rupenye ade ikan kembung mensabotaj bot kami..ikan tersebut telah melompat ke dlm enjin dan membuatkan generator tebakar..huhu..kami tanye pacik tu "so bleh trus candat tak nih"..pacik tu bls "bleh tp bahaye..nnt tercandat lubang idung orang lain plak sbb gelap"...isk2..pndai plak pacik ni wat lawak..so kami tepakse pulang ke jeti dgn hasil candatan hanya 9 ekor sotong..manakala bot 1 lg meneruskan pencandatan mereka..


nota tambahan:hasil candatan kedua2 bot adalah sebanyak lbh kurang 30 ekor sotong yang sebesar dan sepanjang lengan en shah.2 ari berturut bbq sotong..smpai kami sume demam sotong..rs2nya mmg sebulan tak lalu nk makan sotong dah..









aktiviti kedua : snorkling

pada keesokan harinya kami pergi ke taman laut di pulau kapas untuk mejalankan xtvt snorkling.aku yang membuat persiapan tak brape terperinci telah membawa kamera underwater.sgt xcited untuk bersnorkling..yelah..ms pg sipadan aku tak ade kamera underwater lg...so aku membawa harapan yang tinggi untuk merakamkan gambar2 ikan dan karang laut yang bewarna warni.setelah memakai semua kelengkapan untuk bersnorkling,instructor telah membawa kami ketengah laut..sakan lah aku mengambil gmbar wlaupun keadaan dasar laut amat mengecewakan aku...byk karang laut yang telah mati.mungkin disebabkan pemanasan global dan sampah sarap yang telah bekumpul..ikan2 juga tidak semenarik seperti di sipadan..bertambah mengecewakan aku apabila kamera aku kehabisan bateri!huh..trus xde mood..xsempat nk amik gmbr ramai2 kat dlm laut..