26 July 2009

Sanggupkah Kamu?

Alkisah, seorang pembuat jam tangan berkata kepada jam yang sedang dibuatnya. "Hai jam, apakah kamu sanggup untuk berdetak paling tidak 31,104,000 kali selama setahun?". "Ha?," kata jam terperanjat, "Mana sanggup saya?". "Bagaimana kalau 86,400 kali dalam sehari?" "86,400 kali? Dengan jarum yang ramping-ramping seperti ini?" jawab jam penuh keraguan. "Bagaimana kalau 3,600 kali dalam satu jam?" "Dalam satu jam harus berdetak 3,600 kali? Banyak sangat tu" Jam tetap ragu-ragu dengan kemampuan dirinya.

Tukang jam itu dengan penuh kesabaran kemudian berkata kepada si jam. "Kalau begitu, sanggupkah kamu berdetak satu kali setiap detik?". "Naaaah, kalau itu, aku sanggup!" kata jam dengan penuh antusias. Maka, setelah selesai dibuat, jam itu berdetak satu kali setiap detik. Tanpa terasa, detik demi detik terus berlalu dan jam itu sungguh luar biasa kerana ternyata selama satu tahun penuh dia telah berdetak tanpa henti. Dan itu bererti ia telah berdetak sebanyak 31,104,000 kali.

Moral :

Ada kalanya kita ragu-ragu dengan segala tugas pekerjaan yang begitu terasa berat. Namun sebenarnya kalau kita sudah menjalankannya, kita ternyata mampu. Bahkan yang semula kita anggap mustahil untuk dilakukan sekalipun. Jangan berkata "tidak" sebelum Anda pernah mencubanya.

25 July 2009

Erti Hidup Pada Memberi

kata kata hikmah daripada ustaz hasrizal.aku still lg berfikir tentang ayat tu..hurm..jika memberi dari segi kewangan amatlah mudah..berikan sahaja wang kepada peminta sedekah..atau sedekahkan wang kepada rumah anak yatim..berilah seberapa byk yang kamu mahu dan seberapa ramai yang kamu jumpa.jika beri dengan ikhlas,insya Allah akan mendapat limpahan rezeki..aku penah rasakan nikmat itu...menyedekahkan dengan hanya beberapa ringgit dengan hati yang ikhlas,dan bulan itu aku rasakan rezeki aku sgt lah murah..ade je dapat duit dari mane2 sumber..org byr utang la...blanje mkn la...org bg duit upah la..memang terase murah rezeki lah mstu..

HATI...bagaimana dengan pemberian hati yang belum diberikan kepada sesiapa?soal hati?kepada siapa aku nk beri?sudahkah aku bersedia untuk memberikan hati dengan ikhlas?orang yang bagaimana akan aku berikan hati aku?bagaimana harus aku memilih yang terbaik..bagaimana untuk aku dpt memberi dengan sepenuhnya dan menerima dengan seadanya?

SAHABAT...bagaimana pula dengan erti memberi kepada sahabat..ikhlaskah ikatan persahabatan tersebut lebih lebih lagi jika pernah berlakunya persengketaan?bagaimana untuk aku menjernihkan semua keadaan?mungkin sifat .buang yang keruh ambil yang jernih dapat memulihkan keadaan..mmg lumrah manusia tidak pernah leka dari kesilapan.memberi maaf dan tidak mengambil hati adalah yang terbaik..berilah peluang untuk mengubah diri untuk menjadi yang lebih baik...lupakan perkara hitam yang telah berlalu...walaupun mungkin parut tidak dapat dihilangkan,tp biarlah parut itu kekal begitu tetapi jgn ditambah lagi parut yang baru

KASIH SAYANG...sifat memberi dengan penuh kasih sayang kepada keluarga,sahabat,saudara seagama,masyarakat sekeliling.mampukah aku untuk memupuk rasa kasih dan sayang kepada mereka?mampukan aku menjaga maruah mereka jika rasa kasih dan sayang tidak dapat aku berikan?mampukah aku menjaga hati mereka?tiada sifat kasih sayang mungkin hanya akan menimbulkan rasa dendam,iri hati,buruk sangka dan hasad dengki..berkali2 aku memperingati diri supaya menjauhkan dari sifat2 tersebut..mungkin aku tidak sepenuhnya memberi rasa kasih dan sayang kepada mereka..sebab itulah sifat2 tersebut sentiasa berada dlm diri

ERTI HIDUP PADA MEMBERI....

24 July 2009

Aku Terima Nikahnya

mlm td,berjaya gak aku habiskan mmbaca buku nih.mayb ada yang tergelak bile tahu aku mmbaca buku yang begini memandangkan aku belum bkahwin dan takde planning nk kawen pun dalam ms terdekat ni..dan buku ni bukan lah sebuah novel tp sebuah buku yang bleh aku katakan sbgai bhan ilmiah..

Aku terima nikahnya adalah sebuah buku yang diceritakan oleh ustaz hasrizal berdasarkan dari pengalaman hidupnya sendiri..aku agak kagum gak ngn cara penceritaannya yang sgt santai tp ckup berisi yang mmbuatkan kite akan berpk ape yang disampaikan tu benar belaka..

sesuatu yang menarik dalam buku ni adalah pesanan-pesanan ustaz hasrizal tentang perkahwinan.bagaimana konsep perkahwinan itu perlu difahami oleh mereka yang berhajat kepadanya.

ramai yang melihat perkahwinan ni adalah tiket untuk halalkan ape yang haram dlm hubungan.tapi maksud perkahwinan adalah lebih jauh dari tu.perkahwinan adalah untuk memupuk erti kesefahaman,keterbukaan,saling menyokong antara satu sama lain,tanggungjawab,sabar dan bertolak ansur..sudahkah anda bersedia ke arah itu?

buku ni gak bleh dijadikan sbg panduan dan peringatan untuk kita mencari pasangan hidup dan dalam masa yang sama menjaga hubungan itu supaya mendapat keredhaan Allah dan bersedia memikul tanggungjawab supaya memperoleh keluarga yang bahagia.jangan mencari pasangan hanya untuk mengelak kesunyian..tp berpasanganlah dengan ada tujuan.pesanan ustaz lg,jangan bercouple jika tiada perancngan untuk berkahwin dalam masa terdekat

perkahwinan bagi mereka yang telah memperolehinya adalah antara nikmat terbesar yang dianugerahkan Allah.jagailah ia dengan penuh kemurnian dan kesempurnaan.

bagi yang belum kawin cam aku nih (nasihat utk aku gak) - ingatlah, bahawa Allah tidak pernah mungkir dengan kata-kataNya bahawa manusia ini diciptakan berpasang-pasangan. Pohonlah janji Allah itu lewat munajat kita. Kalau sampai saat ini belum ketemu, ketahuilah bahawa Allah masih mahu mendidik kita supaya kita lebih bersedia apabila tiba masanya. Mungkin juga kita inginkan sebuah perkahwinan kerana kesunyian..tp hakikatnya kita belum bersedia untuk menggalas tanggungjawab dan kurangnya sifat bertolak ansur sesama insan.Jangan bersedih.perbaikilah diri kita dahulu sebelum berkongsi hidup. bersabarlah



erti hidup pada yang memberi..

kebiasaannya apa yang kita lakukan mungkin kita akan menharapkan balasan..tetapi yang sebenarnya KEIKHLASAN itu sungguh besar nikmat dan hikmahnya..jika ikhlas sentiasa dipupuk dalam diri mungkin hidup akan lebih bermakna dan bahagia..


ps:thanx kak ya sbb bg pinjam buku nih.aritu tgk cite surga cinta pun touching gak..huhu

20 July 2009

JANGAN AMBIL MUDAH - info jerawat

DAHI
Haba bad an melampau, peredaran darah tidak baik. Minda dan bad an, mungkin terlampau letih.Stress Kumpulan ini biasanya panas baran Nasihat : P upuk tabiat tidur awal, bangun awal. Dapatkan tidur yg cukup dan minum air banyak

HIDUNG
Jerawat di batang hidung bermaksud tulang belakang kita mungkin bermasalah Di hujung hidung mungkin kerana haba perut melampau dan sisitem penghadaman tidak normal Di salah satu hujung hidung pula boleh dikaitkan dgn ovari atau sistem reproduksi

DAGU
Fungsi buah pinggang terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah. Kaum wanita mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin berpunca drpd haid yg tidak teratur dan sistem peranakan yang bermasalah.

PIPI KIRI
Fungsi hati mungkin kurang lancar termasuk dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah.

PIPI KANAN
Fungsi paru-paru mungkin tidak normal

PADA BADAN (BELAKANG & DEPAN)
Sistem perkumuhan yang bermasalah, sembelit. Amalkan pemakanan yang sihat dan mengikuti piramid pemakanan bagi mempastikan toksin tersingkir dengan lebih baik.

14 July 2009

blogging

ade orang bertanyakan aku ape besnye berblog nih?pada pandangan aku,byk juga kebaikan dalam berblog nih..antaranya

-Sebagai tempat perbincangan di ruang komen atau chat box dari pelbagai lokasi di seluruh dunia.
-Melatih kemahiran menulis, walau dalam pelbagai bahasa.
-Melatih kemahiran seni reka digital, terutama design blog, kod CSS atau ‘blog skin’.
-Tempat menyampaikan idea, gagasan atau tugasan, jika Anda seorang pensyarah, atau guru.
-Tempat untuk seseorang itu berkongsi cerita kisah suka, duka,keperitan,keceriaan dan sebagainya

blog juga mempunyai beberapa kategori
1.blog peribadi
2.blog perniagaan
3.blog informasi
4.blog komuniti

secara jujurnya,blog aku ni aku nak kategorikan sebagai blog peribadi..hehe..sbb kat blog ni aku suke bercerita tentang hal peribadi aku..pasal hidup,kerja,keadaan sekeliling,family...ya..aku ingin berkongsi dengan pembaca (klu ade yg nk bc la)..fakta2 ni aku xbrapa reti nk bercerita..byk yang aku copy and paste dr sumber lain.tapi bile anda bercerita tentang diri anda di dalam blog,mungkin anda akan terdedah kepada perasaan2 yang tidak elok dari pembaca2..contohnya perasaan hasad dengki,bersangka buruk,perasaan cemburu dan sebagainya..

sebagai contoh,jika anda bercerita tentang kepenatan anda di tempat kerja,mungkin ada pembaca yang akan meluat dengan keluhan anda..mungkin mereka akan berkata "ah..macam die sorang yg bekerja dlm dunia ni" ataupun kamu upload sebanyak2 gambar makanan yang kamu masak.tujuan kamu hanya untuk berkongsi menu atau sebagainya..mungkin ada pembaca yang akan membuat spekulasi mengatakan "konon la tu pndai masak pastu tunjuk2 kat blog..nak biakan lelaki/perempuan terpikat la tu"..itu mungkin kata-kata pembaca2 yang berbagai2 perasaan negatif ketika membaca blog anda.aku pun pernah juga berperasaan begitu..tp tahukah anda pembaca sekalian..dengan berperasaan begitu ia hanyalah akan merugikan diri anda sendiri.anda akan berfikiran negatif,berburuk sangka,dan jika anda bercerita kepada orang lain pula mungkin akan menimbulkan perasaan tidaksenang hati dan membawa kepada umpatan atau fitnah..tidak penatkah anda untuk memikirkan sesuatu benda yang sebenarnya tiada apa-apa?

marilah kita sama-sama mengubah persepsi kita kepada blogger yang suka menceritakan kisah hidup seharian mereka.bukankah sesuatu yang menyeronokkan jika kita tahu perkembangan kawan2 kita melalui blog,bukan?kepada sesiapa reader yang menjadikan blog sebagai sumber untuk dijadikan bahan cacian,umpatan,carutan,silalah tinggalkan blog aku nih..tidaklah kamu berasa panas hati dan tidak puas hati nanti.mungkin kamu hanya sesuai untuk membaca blog berbentuk fakta sahaja!

Kerugian Berburuk Sangka (Su'uzh Zhan) dan fitnah


berburuk sangka

1. Mendapat Nilai Dosa
Berburuk sangka jelas-jelas merupakan dosa, karena disamping kita tanpa dasar yang jelas sudah menganggap orang lain tidak baik, berusaha menyelidiki atau mencari-cari kejelekan orang lain. Juga akan membuat kita melakukan dan mengungkapkan segala sesuatu yang buruk tentang orang lain yang kita berburuk sangka kepadanya. Allah swt. berfirman, "Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebagian dari prasangka itu adalah dosa." [QS. Al-Hujurat (49): 12]


2. Dusta Yang Besar
disabdakan oleh Rasulullah saw., "Jauhilah prasangka itu, sebab prasangka itu pembicaraan yang paling dusta." (HR. Muttafaqun alaihi)

3. Menimbulkan Sifat Buruk
Berburuk sangka mengakibatkan munculnya sifat-sifat buruk lainnya yang sangat berbahaya, baik dalam perkembangan pribadi maupun hubungannya dengan orang lain. Sifat-sifat itu antara lain ghibah, kebencian, hasad, menjauhi hubungan dengan orang lain, dan lain-lain.
Dalam satu hadits, Rasulullah saw. bersabda, "Hendaklah kamu selalu benar. Sesungguhnya kebenaran membawa kepada kebajikan dan kebajikan membawa ke surga. Selama seseorang benar dan selalu memilih kebenaran, dia tercatat di sisi Allah seorang yang benar (jujur). Hati-hatilah terhadap dusta, sesungguhnya dusta membawa kepada kejahatan dan kejahatan membawa kepada neraka. Selama seseorang dusta dan selalu memilih dusta, dia tercatat di sisi Allah sebagai seorang pendusta." (HR. Bukhari)

fitnah

Firman Allah bermaksud: “Wahai orang yang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara tidak diingini, dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)


Dosa membuat fitnah digolongkan sebagai dosa sesama manusia. Justeru, dosa itu tidak akan diampunkan Allah, melainkan orang yang difitnah itu memberi keampunan terhadap perbuatan itu. Mungkin ramai menyangka perbuatan menyebarkan berita fitnah sekadar satu kesalahan kecil. Sebab itu, perbuatan seumpamanya dilakukan seperti tiada apa merugikan.
Hakikatnya, dosa membuat fitnah menjauhkan diri dari syurga. Sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Tidak masuk syurga orang yang suka menyebarkan fitnah.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim). Dosa menyebar fitnah umpama api membakar ranting kering kerana ia cepat merebak dan akan menjadi abu sepenuhnya. Dosa menyebar fitnah menyebabkan pahala terdahulu dihilangkan sehinggakan penyebar fitnah akan menjadi muflis di akhirat nanti.
Rasulullah bersabda lanjut: “Jika kamu berkata mengenai perkara yang benar-benar berlaku pada dirinya bererti kamu mengumpatnya, jika perkara yang tidak berlaku pada dirinya bererti kamu memfitnahnya.” (Hadis riwayat Abu Hurairah)
Larangan mencari dan membocorkan rahsia orang lain jelas dilarang Allah seperti dijelaskan dalam firman-Nya bermaksud: “Dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang lain.” (Surah al-Hujurat, ayat 12).
Fikir-fikirkanlah, Jika masyarakat Islam sendiri boleh berperang sesama sendiri kerana fitnah dan buruk sangka, apatah lagi masyarakat majmuk? Jika benar sekalipun beberapa berita, tetapi jika menyebarnya tanpa konteks ia seolah-olah menyiram minyak di atas bara api.
NAUZUBILLAH MINZALIK

12 July 2009

HURM...



PENAT !



06 July 2009

SEJARAH TRAGEDI PENYAKIT BAWAAN KHINZIR



Dikatakan jumlah kematian berlaku dalam tempoh yang singkat dan wabak ini pada ketika itu adalah antara wabak yang membawa kematian yang cukup besar jika dibandingkan dengan lain-lain wabak penyakit moden pada masa itu. Dan setelah dibuat kajian terperinci, ternyata punca wabak ini adalah daripada kuman virus yang datangnya daripada babi. (source: The Civil Aboliotionist, New Pig Virus Capable of Infecting Human, New York, 1998 )

Pada tahun 1957 satu wabak yang dinamakan sebagai Asian Flu dan juga wabak yang menyerang Hong Kong pada tahun 1968 adalah berkemungkinan berpunca daripada binatang ternakan, sebelum ianya menjangkiti babi. Di dalama babi pula, virus ini berubah kepada bentuk yang lebih berbahaya, sebelum ianya menjangkiti manusia. wabak-wabak ini telah meragut nyawa lebih 2 juta orang. (source: Sun 26 Mac 2000, The 1918 Flu Pandemic: What Have We Learned From This? pg 1, iafrica.com/ ) Betul ke virus boleh berubah dalam bentuk yang lebih bahaya di dalam khinzir?

Jawapan kepada soalan ini telah dijawab oleh Alex Fano, pengarang sebuah buku terkenal Lethal Laws - Animal Testing, Human Health and Environmental Policy. Beliau juga adalah Pengarah Medical Research Modernisation Committee. Di dalam buku tersebut, beliau telah mengesahkan, kuman-kuman virus daripada babi ini mampu berubah dan menjadi lebih berbahaya atau mutations, daripada semasa ke semasa.

Manakala di sekitar tahun 50an pula, kita dikejutkan dengan cacing trichina daripada babi yang menjadi penyebab kepada penyakit trichinusis. Tidak ada ubat yang boleh mennyembuhkannya pada ketika itu. Dan oleh kerana itu, satu amaran telah dikeluarkan di Amerika tentang bahaya memakan daging babi. Amaran tersebut telah dikeluarkan di Washington Post bertarikh 31 Mei 1952 dan dikeluarkan oleh Dr. Glen Shepard. [Source : Washington Post , 31 Mei 1952 ]

Virus-Virus Daripada Khinzir

Ternyata amaran yang dikeluarkan daripada firman Allah telah mula dapat disyukuri oleh mereka-mereka yang beriman dan mentaati perintahNya. Pelbagai kajian mula dibuat secara lebih terperinci.

Di dalam Journal of Virology 1997, dilaporkan kajian yang dilakukan oleh 12 orang pakar-pakar sains yang diketuai oleh Dr. Yoshihiro Kawaoka, dari Universiti Wisconsin. Pertemuan mereka jelas menunjukkan, pada kerongkong babi ada sel-sel tertentu yang mampu mengubah pelbagai kuman virus kepada bentuk yang berbahaya kepada manusia. Saintis- saintis menganggap babi sebagai mixing vessel atau 'tempat pelbagai kuman dikumpulkan untuk diubah kepada bentuk yang berbahaya'. [source: The Detroit News, Scientists Discover the Infection Route Between Bird Virus and Pigs, Robert Cooke, Okt 20,1997]

Di dalam BBC News pula, pada 29 Oktober 1999, telah memfokuskan penemuan para saintis yang menunjukkan, virus babi menjadi punca berlakunya wabak-wabak yang paling teruk di dalam sejarah dunia perubatan moden pada tahun 1918. Saintis-saintis mendapati wabak-wabak yang menyerang Hong Kong pada tahun 1968 juga berpunca daripada virus babi. [source: bbc.co.uk/hi/english/health/newsid_489000/489385.htm ]

Mengikut kajian itu juga, virus binatang yang biasanya tak menjangkiti manusia bertukar menjadi kuman yang berbahaya yang menjangkiti manusia, selepas memasuki sel-sel di dalam babi ini. Penemuan ini mampi memberi jawapan kepada punca empat wabak penyakit demam selsema flu yang menyerang dan membunuh jutaan manusia pada abad ke 20.

Penyakit-penyakit ini bermula dengan serangan Spanish flu pada 1918, diikuti Asian flu pada tahun 1957 dan Hong Kong flu pada 1968 dan Russian flu pada 1977. Kajian-kajian oleh saintis ini menunjukkan kuman-kuman pembunuh ini dikeluarkan oleh babi sebelum menjangkiti manusia sejagat, terutamanya pada tahun 1918. [ source: Centres For Disease Control & Prevention, Pandemic Influenza, USA 2000]

Menurut Dr. Virginia Hinshaw pula, Dekan di Graduate School University Wisconsin-Madison, virus sentiasa berubah kepada bentuk lain dan babi merupakan suatu takungan yang mampu mengubah virus flu kepada bentuk yang lain dan sistem pertahanan manusia tidak mampu untuk menangkis daripada serangan-serangan ini. [Source: Your Health, Flu Fighters, Research for University of Wisconsin-Madison, wisc.edu/chancellor/yourworld/45.html ]

Pada bulan November 1997 pula, Dr. Robinson Weiss daripada Chester Beatty Laboratory, London mengesahkan kewujudan virus PERVS di dalam babi dan ini menyebabkan Kerajaan British mengharamkan kesemua aktiviti pembedahan pemindahan alat/organ daripada babi kepada manusia. [source: Campaign for Responsible Transplantation - Press Releases 1998, New Biotech Partnership Threatens Public Health, Oct. 21 1998]

Sebelum itu pada bulan Ogos 1997 pula, saintis-saintis dari Australia telah menemui satu lagi virus dari binatang ini. Ia amat bahaya kepada manusia dan belum pernah ditemui dan dikenali sebagai virus menangle daripada kumpulan paramyxovirus. [Source: Mercola. com, New Pig Virus Can Infect Human, Dr. Joseph Merola, 1998]

Dipetik daripada : www.scribd.com/doc/13593714/Sejarah-Penyakit-Bawaan-Babi

kawen

lokasi : dapur rumah
aktiviti : memotong sayur
topik perbualan : kawen

mak : ida anak cik lilik nk kawen 12hb 12 taun ni

aku : owh...herm..kalau ade orang kampung tanye pasal ima ble ima nk kawen,mak ckp la ima rmai yang minat smpai xtau nk pilih yang mane..nnt xdela diorng ckp ima tak kawen sbb tak laku..hehe..xpun mak ckp ima nk kumpul duit dulu..nk tunggu kaye...

mak : ko jangan lambat2 ima...sementara mak kuat lagi nih...jangan tunggu lama2...umur mak da 67 da ni...tak tau smpai ble mak larat lagi...

aku : ........... (terdiam tak terkate)


hadoi...otak aku bergegar jap...ni lah topik yang akan mak aku bincangkan klu bjumpe dgn aku..tahla..bkn aku xnak..mungkin jodoh tak smpai lagi...bkn mak aku je yang risau..aku pun risau gak..tp bkn sebab aku gatal nak kawen cpt2..hehe...tp aku takut tak sempat nk memenuhi harapan mak aku..

05 July 2009

orang baru




nama penuh : belum diketahui
umur : 5 hari
jantina : lelaki
berat semasa dilahirkan :3.7 kg
kaedah kelahiran : ceaseran


hehehe...ni la anak buah aku yang ke-36..sangat kuat tdo..aku cubit2 pipi suh bangun minum susu pun die xmo bangun..huhu

04 July 2009

kisah ikan keli dan bibik berprofil tinggi

oiyioi...seminggu suda tak mentulis kat blog nih..cam bz je..mmg bz yang amat pun...hehe...bz ngn keje ngn bz uruskan umah tangge...erkkk.uruskan umah tangge?sudah berkahwinkah aku?ohh tidak tidak tidak...hee..bkn sbb aku da kawen..tp sbb akak aku da bersalin da..so..sbagai penjaga rumah bersama,aku terpakse la mentake over keje2 kat umah ni..bz memasak,mengemas rumah,melayan tetamu..huhu..

pagi td da kene bebel ngn mak aku sbb aku da terbangun lambat..akak aku yang dari cheras ngn kajang pun da smpai..trun dapur mak aku suh aku msk tengahari..aku pun dgn semngtnye masak memasaklah..bersilat la bagai aku kat dapur tu..

pas da masak,borak2 ngn akak2...pastu tghari diorng da blk da..pas diorng blk,br aku tanye mak aku diorng xmkn tghari ke kat umah aku..mak aku ckp diorng nk g shoping n mkn kat luar..ler.....penat je aku msk laju2.ingtkan diorng nk mkn skali kat umah aku..kesian lauk aku..aku msk mereka dgn takde kasih sayang..huhu..

ptg plak aku g pasar malam..cari barang2 basah...cari ikan ngn sayur2..aku teringin nak mkn ikan keli masak asam pedas..tp nk beli ikan keli aku takut plak ikan keli tu mkn bende yang pelik2..smpai kat last gerai,ade pacik yang jual ikan keli yang still idup lg..aku tanye pacik tu

aku : ni ikan pelihara sendiri ke pacik?
pacik ikan : ha ah..jgn risau..ikan ni tak bg mknan yang pelik2

fuhh..lega mendengar..then aku bli stgh kilo..dpt lah dlm 6 ekor yang saiznye agak comel..sbb aku mmg tak berape suke ikan saiz besar..ikan tu pun pakcik tu tolong siangkan..huhu..kesian je tgk ikan tu idup2 kene ketuk kepale ngn belah perut..hadoi..cam kejam je..tp dah mmg cara die camtu..nk wat cane..hehe..ni pun 1st time aku bli ikan yang hidup lg..

pastu aku pg usha tudung plak..tgh pilih2 tetibe ikan keli dlm plastik tu melompat2..menjerit lah aku kat kdai tu..sib baik aku pg pasar ngn opismate aku, kak shiela..dpt lah mengcover same2 menjerit..org2 kat kdai tu pun lari sbb dgr kitorng mjerit..pastu kitorang ckp la bli ikan keli idup lg..pastu macik yg lari sbb tkejut tu ckp "ooo..patutla..ikan keli mmg panjang nyawe"huhu..

pasni aku xnk la bli ikan keli idup lg..kepale da kene tetak perut da terburai pun bernyawe lg...huhu..ngeri..terase kejamnye aku...

01 July 2009

sentiasa dalam ingatan

1 julai....

genap 7 tahun pemergiannya....
semoga tenang disana....


al-fatihah



mohd haiqal bin husin (1983-2002)

aikay_hh