12 September 2011

Andai Masih ada Rindu

Dan hati ini tidak mampu menidakkan rasa cinta,
Cinta yang semakin mendalami diri dan jiwa,
Ku tak bisa memejamkan rasa,
Saat ia nyata makin membara,
Membelah setiap pancaindera dan deria,
Hingga aku lemas dalam kemelutnya.
Tuhan..
Andai penantian ini ada jawapannya,
Pujuklah hati ini untuk setia dijalan yang KAU redha,
Hadirkan ketenangan agar tidak terkandas dalam kabus cinta,
Berikan pedoman agar rindu itu berpada-pada,
Iringilah Maluku berserta iman di dada,
Agar rasa kasih ini tidak mencalarkan maruah diri yang dijaga.
Tapi jika qada' dan qadar itu mengatakan sebaliknya,
Kurniai aku kekuatan untuk melaluinya,
Palingkanlah cinta ini untuk yang selayaknya,
Kerana aku insan yang tiada daya,
Maka bantulah aku melupakannya,
Jika itu takdirNYA..
Allah..
Andai masih ada rindu,
Kupohon hilangkanlah ia dari hatiku,
Kerana ketidakpastian itu mengganggu,
Perasaan ini mengecewakan insan yang menunggu,
Aku tidak rela terusan terbelenggu,
Dalam pencarian permata berharga milikMU..
Ameen.

12 August 2011

Yahudi laknatullah

Tadi aku nampak status member kat facebook pasal blogspot dan yahudi..if korang buang s kat perkataan blogspot kat url blog aku ni,korang akan nmpak website tentang bible dan jewish..

contohnya korang tersalah taip http://jarigemokmenulis.blogpot.com.seperti tidak ada ape2 yang berbeza kan?tp cuba korang klik kat url tu..memang membahayakan muslihat mereka ini..mungkin juga korang yang tak perasaan korang da tersalah taip url blog kawan-kawan korang dan keluar website tu mayb korng akan fikir kawan-kawan korang telah register/subscribe/etc website tu or diorng buat direct url.tapi yang sebenarnya sub-domain blogpot.com tu mmg wujud dan mereka enabled wildcat *.blogpot.com.so kalau korang taip pape kat domain tu mmg tetap akan keluar website tu..pandai betul org jewish ni kan..memang...memang mereka dianugerahkan dengan kepandaian yang luar biasa sehinggakan mereka berbangga dengan bangsa mereka dan memandang rendah bangsa-bangsa dan agama lain terutamanya agama islam..

SEDIKIT FAKTA TENTANG YAHUDI

KAUM Yahudi mengaku mereka keturunan Nabi Daud. Mereka percaya kawasan sekitar Bukit Zion atau Palestin adalah bekas kerajaan Nabi Daud yang telah ditawan dari Bani Al-Yabusiyyah. YAHUDI memilih segi tiga terbalik sebagai lambang mereka, yang bermaksud materialisme, manakala segi tiga betul adalah spiritualisme. Gabungan kedua-duanya ? segi tiga betul dan terbalik ? membentuk berbucu enam yang menjadi lambang agama Yahudi hingga kini.

YAHUDI menganggap mereka bangsa pilihan dan bangsa-bangsa lain mereka panggil kafir atau goyem.
Agama Yahudi hanya untuk mereka cenderung untuk bersikap ekskusif, menolak orang lain kerana berasa
bangsa lain tidak setaraf dengan mereka.
PERKATAAN Zionisme diambil sempena nama Bukit Zion.Pertubuhan Zionis Sedunia diwujudkan pada tahun 1897 dengan matlamat menguasai seluruh alam khas untuk bangsa mereka di Zion (Palestin).


KONGRES pertama Pertubuhan Zionis Sedunia berlangsung di Basle, Switzerland pada 1897. Usul Protocols of Zion mengandungi perancangan terperinci untuk menguasai Palestin dan seluruh dunia telah diterima tanpa bangkangan. Antara strateginya ialah menyebar fitnah, mencetuskan perbalahan dan permusuhan di kalangan negara-negara Eropah. ISRAEL wujud pada 1948 dengan keluasan 20,770
kilometer persegi, terletak di antara Mesir, Semenanjong Gaza, Jordan, Lebanon dan Syria. Ia sebenarnya adalah sebahagian daripada bumi Palestin yang dirampas melalui perang dengan sokongan Britain dan Amerika.


BANGSA Yahudi tidak menggalakkan perkahwinan campur.Pada mereka bangsa lain tidak layak berkongsi hidup dengan mereka. Malah mereka juga memberikan pelbagai gelaran negatif kepada Yahudi yang memilih pasangan bangsa lain. KANAK-KANAK Yahudi diajar supaya menyumpah seranah dan memaki hamun tatkala melintasi kawasan perkuburan bangsa lain terutama Islam.


KESALAHAN orang Yahudi paling besar adalah membunuh banyak nabi, antaranya Hizrial, Asy?ia, Armia, Zakaria dan Yahya. Mereka juga cuba membunuh Isa dan Muhammad tetapi gagal. ORANG Yahudi telah menyelewengkan Taurat dan Talmud. Mereka melakukan kekejaman, membunuh serta merampas harta benda orang lain kononnya mengikut ajaran kedua-dua kitab itu.
Antara yang diselewengkan: "Orang Israel patut membinasakan orang Arab dan tidak akan memberi
kehidupan pada mereka walaupun mereka memeluk agama Yahudi kerana Yahudi untuk Israel sahaja.


Manusia lain selain Yahudi adalah anjing. Kami tidak mengambil tanah milik orang-orang Arab dan tidak
menguasai sesuatu pun milik orang lain akan tetapi ia adalah warisan nenek moyang kami yang telah dikuasai
musuh dan zalim. Manakala dalam Talmud yang diselewengkan ialah:"Semua bangsa selain Yahudi adalah laknat. Penguasaan Yahudi atas apa yang dimiliki al-quwaiin (selain Yahudi) adalah benar dan usaha menjaganya terus menerus dan abadi".

DENGAN berpegang kepada kitab yang diselewengkan itu juga mereka bebas melakukan keganasan di mana saja bumi dipijak. Sebenarnya orang Yahudi telah melancarkan operasi ?sapu bersih? ke atas rakyat
Palestin sejak sebelum penubuhan Israel lagi. Mereka mahu menjadikan negara itu seratus peratus Yahudi.
Antara kekejaman yang mereka lakukan ialah: 13 Disember 1947 ? Sebuah perkampungan orang Islam
Palestin, Yehida berhampiran Petah Tekva (penempatan pertama Zionis yang dibina pada 1878. diserang.
Sekumpulan Yahudi yang menyamar sebagai tentera peronda British telah melepaskan tembakan dan mengebom rumah penduduk perkampungan itu.

1 Januari 1948 ? kira-kira 200 pelampau Yahudi bersenjata mesingan dan bom tangan menceroboh kampung
Al-Sheikh (5 km di tenggara Haifa) lalu membunuh wanita dan kanak-kanak.
9 - 10 April 1948 dalam Operation Unity, pengganas Haganah, Irgun dan Stern bersatu mengepung kampung
Deir Yassin selama dua hari. Dalam tempoh itu 250 orang Arab dibunuh dan dengan kejam dan wanitanya
dirogol. Seramai 25 orang wanita hamil dibelah perutnya dan bayi mereka disembelih, 52 kanak-kanak
dikudungkan kaki dan tangan.

11 Julai 1948 ? Batalion ke-89 komando Yahudi yang diketuai Moshe Dayan menawarkan pengampunan kepada penduduk Islam Lyadd dan Ramle setelah berjaya menawan perkampungan tersebut. Seramai 100 menerima itu dan berkumpul di Masjid Dahmash seperti di janjikan. Namun malang, perlindungan yang diharapkan rupanya bala yang tiba, mereka semua mati.

15 ? 18 September 1982: Seramai 3,000 kanak-kanak dan wanita Palestin disembelih di khemah di Sabra dan Shatila di Lebanon.

sumber:http://www.ukhwah.com/print.php?sid=2565

10 August 2011

Mata Bengkak

pagi tadi bos aku tanye

bos : kamu ni kenapa hari2 sy tgk mata kamu bengkak?
aku : mmg macam ni mata sy..adik beradik pun same gak
bos : ooo...sy ingtkan ari2 kamu nangis
aku : erkk..(dalam hati je)

isk2 bos ni..ade plak aku nangis hari2..haha...letih kut nak nangis hari-hari..tapi xtau la alasan aku tu acceptable ke tak..haha...tp klu tak caye cer tgk ni
haa...kan kan same kan?bengkak pun lebih yang belah kiri..hehe....
sebenarnye mmg da slalu sgt org tanye pasal mata aku ni..kalau mengantuk pun bengkak,terlebih tdo pun bengkak...nangis apetah lagi la kan?

salam Ramadhan

Tidak terlambat untuk aku mengucapkan salam Ramadhan walaupun hari ini sudah masuk hari yang ke-10. Alhamdulillah sehingga hari ini aku masih lagi berpuasa penuh walaupun hari pertama aku dah demam..hehe..

Ramadhan kali ini aku mengharapkan sesuatu yang lebih baik dari tahun-tahun sebelum ini.usrah haritu naqibah ade bertanya, apa senarai yang telah dibuat untuk ramadhan kali ini..aku dengan rakan2 usrah keluarkan la senarai kami walaupun senarai kitorng kebanyakannya sama je.nasib baik aku dah membuat azam untuk khatam al-Quran.walaupun masih lagi tidak mencapai target,tp aku sedaya upaya bertadarus selepas waktu subuh..

Menanam azam untuk menjadi yang lebih baik dibulan Ramadhan aku terasa ianya lebih bermakna jika dibandingkan dengan berazam di awal tahun..aku terasa kelainannya..dan mudah-mudahan selepas ini aku berubah menjadi seorang yang lebih baik..

antara senarai yang aku da buat untuk Ramadhan ini
1.khatam al-Quran(kalau tak berjaya atleast setiap pg aku sempat bertadarus)
2.lepas subuh tak nak tdo
3.pg opis awal
4.tak nak makan/berbelanja berlebihan masa iftar

dan aku berharap tidak hanya dilakukan  pada bulan Ramadhan ni je..insyaAllah..Amin

06 July 2011

hati dan lagu

dari malam td emosi rasa tak stabil..rasa sensitif..rasa sedih...rasa takut...rasa kecik hati...bercampur-campur...pastu dok layan lagu nih je...xtau nape tetibe suke sgt..huhu...mmg da jd habit bile suke kat lagu tu dok ulang2 selame seminggu..tp lepastu sure da xle dengar da kat mane2..rs muak...haha...lagu ni slalu dengar kat radio..tp xtau sape yang nyanyi..2 hari lepas pg karok ngn nurul.nurul pilih lagu ni...so blk rumah trus cari kat youtube...da lame gile tak berkaraoke...dan karaoke kat alamanda da sgt mahal ok dan bilik sgt kecik! lepas ni karok dlm toilett je la kut..
ok sila layan...