27 June 2009

minggu yang hangat

arini aku blk dr opis kul 1 pagi..huhu...system ade bende yang kena ubah..ade kene wat function yang kitorng tak penah buat dengan menggunakan ATK framework. so dr petang aku ngn project manager aku sama2 men-try function tu smpai bleh jalan..memule aku cam da giv up da..mengantuk smpai tersengguk2 da aku tunggu pm aku settlekan function tu..sgt bersemangatlah pm aku tu.slalu je aku rs serba salah dgn die.yela..klu ade bende tak settle,seboleh2nye die akan settlekan time tu gak..klu harapkan aku,jgn harap la..klu rs da busan asyik wat tak dpt2 mmg aku bungkus latop pastu blk umah tdo..heehe...mayb aku kene jdkan pm aku sbgai idol aku..br semangat wat keje..hehe..

ptg smlm lak aku pg ke hietech padu untuk discuss pasal integration system..aku rs cam otak aku bergegar sbb kena ingtkan blk bende2 yang aku blaja ms kat Utem dulu. byk term2 yang aku da tak ingt..huhu..business inteligent la..EIS..MIS...reverse engineering..hehe..discussion tu pun ade involved ngn project management gak..adoiyai..byk betul la yang aku kene blajar..ms miting tu aku cam tak tau pape..nk kuarkan pendapat pun cam xtau nk bg pendapat ape..sib baik pm aku ade..die menjwb sume soklan ngn yakin je..mcm sume bende mmg die terer..tp ble otw nk blk,dlm kete,aku tanye la soklan2 yang didiskuskan kat hitech padu tu..pastu br pm aku ckp sbnrnye die main ckp je..xpenah buat pun..tp penah dgr..die ckp xpe...blk kang kite study la...hahah..camtu rupenye...papehal kene jwb ngn yakin...

lagi 1 experience yang aku dpt dlm minggu ni ialah pegi dgr tender briefing..haha..aku pun xtau nape lak aku yang kene pegi...padahal company aku ade org sales n marketing..nk kate org tu bz tak pun..agak tak puas ati gak la..da la gaji lg tinggi..saba jela...tp xpe...aku bleh blaja something new kan?(haha...ayat pujuk hati)

so skang aku da tau da cane cara2 nak participate untuk dptkan projek tender nih...rupe2nye mmg leceh gak procedure die..project yang aku dengar tu pun mungkin bernilai jutaan ringgit...company yang datang ke tender briefing tu pun lebih dari seratus company...wahh..mmg sgt kena compete la..besenye goverment akan pilih company yang tawarkan harga yang paling rendah..tp setiap company kena buat culculation supaya tak mendatangkan kerugian kepada company...so mmg kena betul2 calculate la..pastu sume requirement yang diperlukan perlu dipenuhi...susa gak dari seratus company nk pilih satu je..klu terkurang cket je mmg confem kene reject lah..

masa tender briefing gak, aku ade tau pasal e-perolehan dan credit data center (CDC)..so minggu ni mmg byk benda yang aku blajar lah..minggu depan pun jadual aku penuh ngn miting n training...huhu...bile la gaji nak naik...

No comments: